Universiteit Leiden

nl en

Voermans: 'het elkaar vliegen afvangen in politiek van alle tijden'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was zondagavond te gast in het televisieprogramma Zomergasten. Hierin zei hij onder meer dat ‘het elkaar vliegen afvangen de overhand heeft in de politiek en dat de beloningen gaan naar degene die het beste zijn in de ander afkatten.’ Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, is het niet eens met deze analyse.

In een artikel in de Volkskrant geeft Voermans aan dat het zogenaamde vliegen afvangen – Voermans gebruikt zelf de frase ‘politieke articulatie’ van standpunten – van alle tijden is. ‘Het is niet erger geworden, wel anders. We leven ontegenzeggelijk in tijden van politieke landschapsverandering. Na jaren van grijze compromispolitiek met weinig grote keuzes of verschillen in agenda's worden de verhoudingen wat meer gepolariseerd. Dat gaat soms van auw, maar zo vernieuwt een democratie zich. Dat is heel gezond.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.