Universiteit Leiden

nl en

Veni-beurs voor Lucia Bossoni

Postdoc Lucia Bossoni heeft een NWO Veni in de wacht gesleept. Ze gebruikt de beurs om de komende drie jaar onderzoek te doen naar hersenziekten in labs op zowel het LUMC als het Leidse natuurkunde-instituut.

Bossoni gaat onderzoek doen naar de oorzaak van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. ‘We weten dat in de hersenen van mensen ijzer voorkomt,’ zegt ze. ‘Die hoeveelheid neemt toe naarmate je ouder wordt. Bij patiënten met hersenziekten is er sprake van een abnormale ijzerverdeling in het brein." Maar, zo benadrukt ze, het is niet bekend of het ijzer de oorzaak of een gevolg is van de aandoening. Met haar onderzoek hoopt Bossoni meer te weten te komen over de eigenschappen van ijzer in de hersenen van patiënten. Is het bijvoorbeeld geoxideerd? En wat zijn de magnetische eigenschappen? Naast fundamentele kennis levert dit volgens de natuurkundige ook ingangen op om ijzer beter in beeld te brengen bij het stellen van een diagnose.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.