Universiteit Leiden

nl en

Vluchteling-studenten sluiten Voorbereidend Jaar Leiden succesvol af

Blije studenten en trotse familie, vrienden en docenten: op 13 juli sloten de eerste vijftien vluchteling-studenten met succes het Voorbereidend Jaar Leiden af. Zij starten in september met een Nederlandse hbo- of wo-opleiding. ‘Dit is pas het begin.’

Ze komen uit Iran en Syrië, en waren daar allemaal al begonnen of zelfs al klaar met een bachelorstudie. Tot ze moesten vluchten, en in Nederland terecht kwamen. Met steun van de Hogeschool Leiden, de Universiteit Leiden en de Stichting voor Vluchteling-studenten UAF hebben de vijftien studenten in het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL) gewerkt om hun kennisachterstand in te halen en hun Nederlands en Engels op een hoog genoeg niveau te krijgen. In de Hortus botanicus Leiden kregen ze hun VJL-certificaat uitgereikt, een startkwalificatie voor het Nederlands hoger onderwijs. Nu kunnen ze verder waar ze gebleven waren.

De studenten van het Voorbereidend Jaar Leiden luisteren naar de persoonlijke toespraken voor elke student die het certificaat heeft behaald.

Nuttig maar pittig

Mido Alshamali (21) heeft er zin in: in september gaat hij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek studeren aan de Hogeschool Leiden. ‘Het afgelopen jaar was nuttig maar ook pittig. Zeker aan het begin was het Nederlands wel lastig, de taal maakt dan ook de andere vakken zoals scheikunde moeilijk.’ Mido studeerde Geneeskunde in Syrië. ‘Maar het niveau van de opleiding daar is lager dan hier, dus kom je in Nederland uit op havo-niveau.’

Studievaardigheden

‘Dat geldt eigenlijk voor de meerderheid van de vluchteling-studenten in Nederland,’ legt Hildegard Aerden uit. Aerden is coördinator van het VJL. ‘Het VJL is bedoeld voor het bijwerken van de vakkennis en natuurlijk het Nederlands en Engels van de studenten. Maar we besteden ook heel veel aandacht aan studievaardigheden. Ons Nederlandse onderwijs is zo anders dan ze gewend zijn. Ze hebben vaak nog nooit een groepsopdracht gedaan!’ De lessen in het VJL, gegeven door docenten van de Leidse universiteit en hogeschool, bevatten daarom ook vaak groepsopdrachten en presentaties.

Juiste studiekeuze

In november begonnen twintig vluchteling-studenten aan het traject, vijftien van hen ontvingen op 13 juli hun certificaat. Zij gaan in september beginnen aan een studie. Een groot deel gaat naar het hbo, aan de Hogeschool Leiden of de Haagse Hogeschool. Twee studenten gaan naar de Erasmus Universiteit. Aerden: ‘Het vinden en kiezen van de juiste vervolgstudie is een belangrijk aspect van het VJL. We begeleiden ze daarin ook actief: wat kan er, en wat past bij je? Een aantal studenten is daarom tijdens het traject al uitgestroomd naar een passende mbo-opleiding.’

Een van de studentes van het Voorbereidend Jaar Leiden praat na de uitreiking na met haar docenten.

Bij de uitreiking van de certificaten sprak Albert de Voogd, hoofd Studentenbegeleiding bij het UAF, de studenten toe. ‘Jullie hebben een bijzondere prestatie geleverd, dit was een moeilijk jaar. Maar besef ook: dit is pas het begin. In je studie zullen nog veel moeilijke momenten komen. Ik moedig jullie aan om het contact met je medestudenten te zoeken, zodat je onderdeel kunt worden van de studentengemeenschap.’ Ook complimenteerde De Voogd de hogeschool en de universiteit, dat zij in zo korte tijd een mooi project hebben opgezet.

Trots

De voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Leiden, Sander van den Eijnden, reikte de studenten hun certificaat uit. ‘Ik ben ontzettend trots op jullie. Het hoger onderwijs in Nederland is van hoog niveau, en jullie zijn erin geslaagd daar te worden toegelaten. Ik kijk er naar uit een aantal van jullie volgend jaar in de gangen terug te zien!’ Ook Mido is trots dat hij het traject heeft afgerond. Met een brede grijns gaat hij met zijn medestudenten op de foto. ‘Dit is een mooi moment, en dan ga ik in augustus nog een feest geven met mijn voetbalteam.’ Hij kijkt uit naar de start van zijn studie, en naar de EL CID. En daarna? ‘Ik wil mijn studie halen, en daarna een goede baan. Eigenlijk net als elke andere eerstejaarsstudent!’

Foto's: Tjeerd Dijkstra

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.