Universiteit Leiden

nl en

Vrijheid om zelf een levenspartner te kiezen

Hoogleraar Kees Waaldijk overhandigde op 25 april het rapport over de LawsAndFamilies Database aan Pearl Dykstra, lid van High Level Group of Scientific Advisors van de Europese Commissie. Het vergelijkende onderzoek laat ziet dat in Europese landen partners van gelijk geslacht in toenemende mate gelijke rechten krijgen. Maar het project is hier nog lang niet mee af.

Wetgeving heeft invloed op levens

Het onderzoeksrapport More and More Together vergezelt de LawsAndFamilies Database. Pearl Dykstra, tevens hoogleraar empirische sociologie aan de Erasmus Universiteit, nam het rapport van Waaldijk in ontvangst. ‘Ik ga de databank direct in mijn onderwijs gebruiken,’ zegt ze. ‘De vergelijkings-tool laat in één oogopslag zien hoe ongelijkheid tussen homo- en heterokoppels eruit ziet. Sociologen zijn zich er onvoldoende van bewust dat beleid en wetgeving de kansen beïnvloeden die mensen in hun leven hebben, zeker die van homoseksuele en lesbische stellen. Ik hoop daarom ook zeer dat de databank wordt uitgebreid met meer landen dan de 21 die er nu in opgenomen zijn en bijgehouden.’

Pearl Dykstra en Kees Waaldijk

Partner naar keuze

Derk Brouwer is bestuurslid van het Betsy Brouwer Fonds dat is vernoemd naar zijn oudtante. Ook hij sprak tijdens de presentatie: naast de EU heeft ook het Betsy Brouwer Fonds bijgedragen aan het onderzoek. Bovendien is dit fonds sponsor van de Leidse leerstoel Comparative Sexual Orientation law die Waaldijk bekleedt. 'Het is ons recht om een relatie aan te gaan met één, of meerdere, partner(s) van eigen keuze, ongeacht geaardheid of gerichtheid,' stelt Brouwer. 'Op dit moment ligt de focus op stellen van tegenovergesteld dan wel gelijk geslacht en ik denk dat er verder onderzoek moet plaats vinden waarbij ook relaties worden bekeken in het midden van het continuum.'

Interdisciplinair onderzoek

De LawsAndFamilies Datasbase maakt deel uit van het onderzoeksproject FamiliesAndSocieties en is het resultaat van vier jaar onderzoek en samenwerking met INED, het Franse Instituut voor Demografie, en met juristen, demografen en sociologen in twintig andere landen. Aan de Universiteit Leiden werkten naast Kees Waaldijk nog vier onderzoekers aan het project: Jose Villaverde, Natalie Nikolina, Giuseppe Zago en Daniel Damonzé. In de ogen van Nikolina is de database een goede bron voor het schrijven van papers. ‘Naast juristen en sociologen,’ zegt Nikolina, ’kunnen ook statistici, beleidsmakers en activisten de database goed gebruiken, zij zullen er ieder met hun eigen blik naar kijken.’

Wist je dat...?

Op het Afrikaanse continent is Zuid-Afrika een uitzondering waar het gaat om de juridische erkenning van homoseksuele en lesbische relaties. In 1996 nam het land een nieuwe grondwet aan waarin de vrijheid van seksuele oriëntatie en de wettelijke gelijkheid van homo’s en lesbiennes werd vastgelegd. Onderzoeker Daniel Damonzé heeft een Zuid-Afrikaanse achtergrond. ‘Als gevolg van de grondwettelijke gelijkheid, werd al in 2006 het homohuwelijk ingevoerd,’ zegt Damonzé. ‘Ik hoop dat de LawsAndFamilies Database, of een Afrikaanse versie daarvan, kan laten zien hoe ver de ontwikkelingen in Zuid-Afrika al zijn.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.