Universiteit Leiden

nl en

Eerste vergelijkend tekstboek over Oost-Afrikaanse Unie en EU recht gepubliceerd

East African Community Law is het eerste, geheel open-access, tekstboek over het recht van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (de EAC). Bovendien biedt het boek een unieke systematische vergelijking met het EU recht en de inzichten die Europa kan leveren over het proces van regionale integratie. Geschreven door een team van Oost-Afrikaanse en Europese experts, en uitgegeven door Brill Nijhoff, vormt het boek daarmee een belangrijk hulpmiddel voor het onderwijs in, het onderzoek naar, en de toepassing van het Oost-Afrikaanse recht in de praktijk.

Het boek is geïnitieerd en gecoördineerd door het Leiden Centre for EAC law (LEAC), in nauwe samenwerking met Hon. Justice Dr Ugirashebuja, de huidige President van het East African Court of Justice. Dankzij financiële steun van de Europese Unie, Allen & Overy LLP, en het Europa Instituut van de Universiteit Leiden is het boek geheel gratis online beschikbaar. Als gevolg kunnen bijvoorbeeld universiteiten in de regio het boek gebruiken om vakken over EAC recht te doceren, en hebben rechters, ambtenaren en advocaten gratis online toegang tot het regionale recht dat zij allen verplicht zijn om toe te passen.  

Op 27 april zal het tekstboek gelanceerd worden op een congres in Nairobi over de kansen en uitdagingen van de Oost-Afrikaanse interne markt.

De Oost-Afrikaanse Unie is een regionale organisatie die momenteel bestaat uit Burundi, Kenia, Rwanda, Zuid-Soedan, Tanzania en Oeganda. De EAC heeft reeds een Douane unie (2005) en een Gemeenschappelijke Markt (2010) gecreëerd, en is bezig om ook een Monetaire Unie op te zetten. Het uiteindelijke doel van de EAC is om een politieke (con)federatie te vormen. De EU vormde een belangrijke inspiratie en juridisch model bij het vormgeven van de EAC. Een functionele vergelijking tussen de EAC en de EU is daarom van bijzonder belang, zowel voor beide organisaties als voor de vergelijkende bestudering van regionale integratie in het algemeen. 

Het Leiden Centre for EAC Law (LEAC) is een onderdeel van het Europa Instituut van de Universiteit Leiden. Het primaire doel van het LEAC is om haar eigen expertise inzake Europese integratie vergelijkend toe te passen op de EAC en andere vormen van regionale integratie. Daarbij werkt het LEAC samen onder de koepel van het African Studies Centre in Leiden.

Voor vragen of verdere informatie kunt u contact opnemen een van de Leidse co-editors van het boek, Prof. Tom Ottervanger of Dr. Armin Cuyvers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.