Universiteit Leiden

nl en

Studenten over de vloer bij ABN AMRO

Voor de tweede keer organiseerde de opleiding Informatica & Economie een bedrijfsbezoek voor studenten voor het vak Oriëntatie Informatica & Economie. Vorig jaar waren ze te gast bij Mendix in Rotterdam, dit jaar bij ABN AMRO in Amsterdam. Het thema: Digital Banking, oftewel de digitale toekomst van de bank.

Geldwisselkantoren

De Chief Digital Officer van ABN AMRO gaf een introductiepraatje over de (digitale) uitdagingen waarvoor de bank op dit moment staat. Vervolgens kregen de studenten een rondleiding door het gebouw om te zien hoe de medewerkers dagelijks te werk gingen. Wat opviel was de creativiteit die de werkplek uitstraalde. ‘Het leek even alsof je bij Google naar binnen liep’, merkte één van de studenten op. Na de rondleiding kregen de studenten nog een korte presentatie over de Scrum-methode en de ervaringen hiermee binnen de bank. In de middag gingen zij zelf aan de slag. De studenten moesten voor de geldwisselkantoren op Schiphol een ontwerp en prototype maken voor selfservice terminals. Alle prototypes werden aan het eind van de dag gepitcht.

Tyron Offerman

Bedrijfsbezoeken als hulpmiddel

Tyron Offerman is docent op de Universiteit Leiden en Management Consultant bij Capgemini Consulting en organiseert het jaarlijkse bedrijfsbezoek. ‘De bedrijfsbezoeken zijn een essentieel onderdeel van mijn colleges. Als docent helpt het mij om theoretische concepten uit te leggen aan studenten.Concepten zoals Scrum en Model Driven Development ervaren ze zo in de praktijk. Ik merk dan ook dat studenten deze concepten beter oppakken, het wordt immers een stuk concreter. Daarnaast helpt het studenten  een beeld te vormen wat er na de studie allemaal mogelijk is. Bovendien valt het op dat de studenten extra gemotiveerd worden door de bedrijfsbezoeken.’

Jan-Paul van Osta

Leren buiten de collegebanken

Jan-Paul van Osta is Solution Designer bij ABN AMRO en alumnus Informatica & Economie/ICT in Business. ‘Tijdens mijn studie merkte ik dat niet alles in de collegebanken te leren was. Het was daarom erg nuttig om deel te nemen aan bedrijfsbezoeken. Theorie werd op die manier voor mij toepasbaar en praktisch. Je hoorde de echte verhalen van de mensen die er zelf dagelijks mee bezig zijn en er was ook altijd ruimte om al je vragen te stellen. De bedrijven waar ik op bezoek was, waren dan ook vaak de bedrijven waar ik als eerste ging solliciteren voor een afstudeerstage of om mijn carrière te starten.’

 

Slimme oplossing

Annick de With is eerstejaars student Informatica & Economie. ‘Ik vond het erg interessant en leuk om bij ABN AMRO op bedrijfsbezoek te mogen. Hierdoor kon ik zien waar de banken anno nu mee bezig zijn en wat er de aankomende jaren gaat spelen in de financiële sector/fintech wereld. Tijdens de colleges van Oriëntatie Informatica & Economie hebben we het gehad over Agile en Scrum, nu gingen we bij ABN AMRO zelf aan de slag in Scrum teams om vervolgens een geldwisselterminal voor Schiphol te ontwerpen. We leerden nu in het echt toepassen wat we tijdens de colleges hebben geleerd, waardoor we het nog beter begrijpen. De casus was ook erg leuk, omdat ik zelf vaak geld heb moeten wisselen bij aanvang van vakantie en om dan nu daar een slimmere oplossing voor te verzinnen was erg gaaf.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.