Universiteit Leiden

nl en

Wat vinden Leidse psychologen van de verkiezingen?

Wie vertelt de kiezer hoe goed we het hebben in Nederland? En waarom kan je sowieso maar beter gaan stemmen? Dat legt Gert Jan Lelieveld uit in NRC. Willem van der Does tipt bij de NOS om af en toe het geluid eens uit te zetten bij een tv-debat. Lees meer van beide psychologen in de Nederlandse media. Of van psychologen die bloggen over verkiezingen.

Van niet stemmen krijg je meer spijt dan van wel stemmen

Thuisblijven of naar de stembus gaan? Er zijn drie wetenschappelijk onderbouwde redenen om woensdag 15 maart die moeite wel te nemen en te gaan stemmen, schrijft sociaal en organisatiepsycholoog Lelieveld.

  1. Stemmen is rationeel gedrag
  2. Je bent moreel verantwoordelijk voor de uitkomsten van de verkiezingen
  3. Je zult spijt hebben van niet gestemd te hebben

Lees verder in NRC, de Gedragscolumn: 
'Van niet stemmen krijg je meer spijt dan van wel stemmen'

Wie vertelt de kiezer hoe goed we het hebben in Nederland?

Kiezers lijken meer te stemmen op basis van hun emoties dan op basis van feiten. Dat kan gevolgen hebben voor de democratie, schrijft Lelieveld. 'Focus ook eens op wat er goed gaat.' Lees verder in NRC, de Gedragscolumn: 
'Wie vertelt de kiezer hoe goed we het hebben in Nederland?'

Zet bij een tv-debat af en toe het geluid maar uit

'Een beetje tegenstrijdigheid kan voor politici best slim zijn', zegt Van der Does, hoogleraar klinische psychologie in Leiden. 'Kijkers naar debatten luisteren wel, maar onthouden maar een paar procent van wat er wordt gezegd. Tegenstrijdige uitspraken hoeven daarom helemaal niet verkeerd uit te pakken'. Lees meer bij de NOS over de tip van Van der Does:
'Zet bij een tv-debat af en toe het geluid maar uit'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.