Universiteit Leiden

nl en

'Leidse' archeologieweek bij Universiteit van Nederland

In maart staat de Universiteit van Nederland in het teken van archeologie. Vier Leidse wetenschappers delen hun kennis in een online college van 15 minuten. Wat gebeurt er precies als een lijk ontbindt? En waarom is tandsteen een goudmijn voor archeologen?

Hoe toonde een opgraving het einde van de farao aan?

Egyptoloog prof. dr. Olaf Kaper vond zichzelf terug op een internetmeme. Zitten archeologen vooral in de bibliotheek, zoals het plaatje suggereerde? Integendeel: in het college vertelt Kaper over zijn ontdekking van een spectaculaire Egyptische tempel in Kellis. Een bijzondere tempel, waar werd geëxperimenteerd door de Egyptenaren...

Bekijk het college van Olaf Kaper hieronder, of op de website van Universiteit van Nederland.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom is tandsteen een goudmijn voor archeologen?

Moleculair archeoloog Kirsten Ziesemer wordt blij van tandsteen. Tandsteen werkt als een soort vangnet in de mond, waarin alles wordt vastgezet wat je eet, of bijvoorbeeld bacteriën die je binnenkrijgt. Net een broodje kaas gegeten? Ziesemer kan het over honderd jaar aan je tandsteen zien... 

Bekijk het college van Kirsten Ziesemer hieronder, of op de website van Universiteit van Nederland..

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Wat gebeurt er precies met een lijk nadat het begraven is?

Kennis over hoe een lichaam een skelet wordt, is erg belangrijk in de archeologie. Archeologe Hayley Mickleburgh doet daarom onderzoek op een bodyfarm in de Verenigde Staten. Ze zette drie lichamen in een zittende houding in een open kuil en maakte elke dag foto's. Zo bracht ze stap voor stap het ontbindingsproces in kaart...

Bekijk het college van Hayley Mickleburgh hieronder, of op de website van Universiteit van Nederland.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom moeten we op de bodem van de zee zoeken om iets te snappen van ons verleden?

Maritiem archeoloog Martijn Manders vertelt over de roemruchte VOC-geschiedenis van Nederland. Schepen van de handelscompagnie gingen de hele wereld over. Gevaarlijke routes, zoals de Brouwersroute, waarbij in één ruk de duizend mijl van Kaap de Goede Hoop naar Batavia moest worden gevaren. Dat ging nog al eens mis, zoals bij vier schepen die vastliepen op de ondieptes voor West-Australië. Die wrakken liggen daar nog steeds, en bevatten een schat aan informatie over onze geschiedenis...

Bekijk het college van Martijn Manders hieronder, of op de website van Universiteit van Nederland.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Foto boven: Onno Feringa

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.