Universiteit Leiden

nl en

Succesvolle MOOC Terrorism and Counterterrorism lanceert update

De MOOC Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory & Practice was een van de eerste MOOCs van de Universiteit Leiden, in september 2013. Maar terrorisme is geen statisch onderwerp: in 2013 speelde Islamitische Staat nog nauwelijks een rol. Op 6 maart lanceert de universiteit daarom een uitgebreide nieuwe versie van de MOOC.

Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme, is hoofddocent in de MOOC die in de afgelopen drie jaar ruim 100.000 inschrijvingen trok. Hoog tijd volgens Bakker en zijn collega’s om de inhoud van de MOOC aan te passen. Zo speelde drie jaar geleden Islamitische Staat geen rol van betekenis, terwijl de terreurbeweging nu bijna dagelijks het nieuws domineert. Een ander nieuw onderdeel in de online cursus is de module over Foreign Fighters. Bakker: ‘Er zijn nu veel meer mensen afgereisd om zich aan te sluiten bij terreurorganisaties. De toegevoegde module gaat hier op in, bijvoorbeeld of we afreizen kunnen voorkomen en wat het gevaar is als mensen terugkeren.’

Nieuwe inzichten

Door de extra module duurt de cursus nu een week langer. ‘Er is eigenlijk bijna niets uit de cursus gehaald voor de update, vooral aangevuld,’ zegt Bakker. Wel zijn op sommige punten de inzichten inmiddels veranderd. ‘Zo werd lang gedacht dat terroristen eigenlijk maar weinig van de rest van de bevolking verschilden en allerminst ‘gek’ waren. Bij het verschijnsel foreign fighters zien we echter opvallen veel psychische problemen,’ legt Bakker uit. In de update van de MOOC is de informatie aangepast aan dergelijke nieuwe inzichten en zijn de gegevens over aanslagen en slachtoffers geüpdatet.

Maandelijkse OfficeChat

Terrorisme en contraterrorisme zijn constant aan verandering onderhevig. Om aan te sluiten op de actualiteit, houdt Bakker daarom elke maand een OfficeChat. In een korte video bespreekt hij wat er die maand is gebeurd, wat varieert van een reeks bomaanslagen in Pakistan tot een rapport van de AIVD over terugkerende Syriëgangers. ‘Met de update kan de MOOC weer een flinke tijd mee, maar met de OfficeChat zorgen we ervoor dat de meest actuele situatie rond terrorisme en contraterrorisme besproken wordt.’

Verdieping

Bakker is enthousiast over de mogelijkheden die de MOOC biedt. ‘De cursus wordt gevolgd door mensen van over de hele wereld, en van allerlei achtergronden: van middelbare scholieren tot buitenlandse vakgenoten. Daar leer ik als docent in de MOOC ook weer van.’ Iedereen die geïnteresseerd is, kan de cursus volgen, er is geen voorkennis vereist. Wel heeft Bakker in 2015 op basis van de MOOC een handboek geschreven, dat cursisten extra diepgang biedt, zoals literatuur en beschrijvingen van concrete cases. ‘Met het boek en de MOOC heb ik bijvoorbeeld een vak voor bachelorstudenten in een Flip The Classroom-vorm gegoten, waarbij studenten zelf aan de slag gingen met de video’s en literatuur.’ 

De nieuwe versie van de MOOC Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory & Practice wordt gelanceerd op 6 maart. De MOOC is doorlopend beschikbaar: men kan elk gewenst moment met de cursus starten. Meer informatie en aanmelden via de website van Coursera.
 

Edwin Bakker vertelt over de nieuwe onderdelen in de MOOC Terrorism and Counterterrorism

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.