Universiteit Leiden

nl en

Proefstuderen in Wijnhaven

Zelf ervaren hoe het is om te studeren of de omgeving verkennen waar je misschien wel colleges gaat volgen. Zaterdag 11 februari was het zover, toekomstige studenten kwamen Proefstuderen in Den Haag. Geïnteresseerde scholieren, studenten en ouders waren de hele dag welkom om hoorcolleges en werkgroepen te volgen.

Extra bijzonder was dat het de eerste editie Proefstuderen in het nieuwe pand Wijnhaven was, midden in het bestuurlijke hart van Den Haag. De Faculteit Governance and Global Affairs presenteerde hier Bestuurskunde en de Faculteit Sociale Wetenschappen lanceerde de Engelstalige bachelorspecialisatie International Relations and Organisations. Daarnaast konden scholieren deelnemen aan Proefstuderen bij het Leiden University College The Hague op locatie, aan het Anna van Buerenplein.

Eline (Maasland) - Bestuurskunde

Eline uit Maasland (Zuid Holland), momenteel vwo eindexamen student, is komen Proefstuderen voor Bestuurskunde. Tijdens de Open Dag was ze al langs geweest bij de stand van Bestuurskunde en was haar interesse gewekt voor de specialisatie Economie, Bestuur en Management. Vandaag is ze komen Proefstuderen om meer over het inhoudelijke programma van deze specialisatie te weten te komen. Eline: “Ik denk dat deze specialisatie de juiste ‘match’ voor mij is omdat ik economie hartstikke interessant vind maar ook graag zoek naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.”

Thomas en Thieu (Vught) – International Relations and Organisations

Thomas (links) en Thieu (rechts), twee vrienden uit Vught, zijn vandaag samen op bezoek in Den Haag om te komen Proefstuderen bij International Relations and Organisations. Thomas is druk bezig met het oriënteren op een vervolgstudie, hij twijfelt nog een beetje tussen Politicologie en International Relations and Organisations. Hij hoopt dat het Proefstuderen zal helpen de knoop door te hakken. Thieu is nog niet zo zeker of hij direct wil starten met een vervolgopleiding na zijn VWO eindexamen deze zomer en overweegt een tussenjaar. Waar Thomas ook op de Open Dag was geweest had Thieu deze gemist. Zodra hij hoorde van Thomas over het Proefstuderen wilde hij deze kans niet missen.

Marjolein (Barendrecht) - Bestuurskunde

Marjolein is vijfdejaars vwo studente en is samen met haar moeder komen Proefstuderen. Voordat ze kwam, had ze op internet al informatie opgezocht over de studie Bestuurskunde en een filmpje bekeken over het pand waar ze misschien wel komt te zitten. “Mijn verwachtingen zijn helemaal uitgekomen, het is precies zoals ik verwacht had, wat is het mooi hier!” Marjolein heeft interesse om Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden te studeren omdat ze dan dicht bij het vuur zit, dicht bij het bestuurlijke en politieke hart van Nederland maar ook toch op kan gaan in het bruisende studentenleven wat typische studentenstad Leiden te bieden heeft. Haar voorkeur gaat uit naar de richting Economie Bestuur en Management omdat deze specialisatie ervoor zorgt dat ze breed opgeleid wordt en later de keus kan maken om voor de publieke of private sector te gaan werken.

Lilian (Den Haag) - International Relations and Organisations

Lilian komt uit Frankrijk en woont sinds september in Den Haag. Hij heeft een half jaar gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten maar kwam er al snel achter dat dit niet helemaal iets voor hem was. Hij is vandaag komen Proefstuderen voor International Relations and Organisations. Hij besefte namelijk dat zijn liefde voor politiek groter was dan zijn liefde voor kunst. Na het afronden van deze opleiding hoopt hij de diplomatie in te kunnen rollen. “In Den Haag zitten veel diplomaten, je hebt hier een ‘diplomatic environment’ wat mooie kansen kan bieden voor toekomstige diplomaten. En ik ben dol op de stad Den Haag, ik ben hier graag te vinden!” Na het Proefstuderen is Lilian 99% zeker van zijn keuze om deze studie te starten zegt hij, het enige wat hem nog wat doet twijfelen is dat hij graag ook Arabisch zou willen leren omdat hij graag in het Midden-Oosten zou willen werken. Hij is vandaag te weten gekomen dat hij dit zou kunnen combineren met de studie International Studies wat ook in Den Haag wordt gegeven. Daar gaat hij nog even goed naar kijken.

Youssef (Amsterdam) - Bestuurskunde

Youssef is momenteel eerstejaars HBO student. Hij hoopt voor de zomer zijn propedeuse te behalen in september de overstap te kunnen maken naar de universiteit. Hij wilt graag zijn steentje bijdragen aan de maatschappij door later aan de slag te gaan als een beleidsmedewerker binnen de publieke sector. “Ik liep net op mijn weg hiernaartoe langs het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wauw! Den Haag is echt de stad van de politiek en ik ben erg nieuwsgierig deze stad te ontdekken!” Zijn reden om te kiezen voor de Universiteit Leiden in plaats van een universiteit dichter bij huis is dan ook dat de Universiteit Leiden deze opleiding in Den Haag aanbiedt.

Ella (Engeland) - International Relations and Organisations

Ella is speciaal voor het Proefstuderen samen met haar vader overgevlogen uit Engeland. Ze hoopt in september te starten met de opleiding International Relations and Organisations. Op de vraag waarom ze dit juist in Nederland wilt doen, aan de Universiteit Leiden en niet ergens anders gaf ze aan: “In Den Haag is er een grote ‘international community’ en er zijn veel internationale mogelijkheden die je hier kunt aangrijpen na je studie.” En bovendien: “Nederlandse mensen zijn zo nuchter, zo open en ik voel me heel fijn hier in Nederland. Misschien komt dat ook omdat mijn moeder oorspronkelijk Nederlandse is. Ik kijk er naar uit om hier te komen studeren!”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.