Universiteit Leiden

nl en

Nieuw: mentornetwerk – tips voor je loopbaan

Twijfel je over wat je na je studie wilt doen? Wil je erachter komen wat een beroep echt inhoudt? Vraag het een Leids alumnus via het online mentornetwerk. Gratis, laagdrempelig en vooral handig.

‘Goed initiatief.’
‘Handig als je advies wilt over een stage.’
‘Goed om ervaringen uit te wisselen met een alumnus.’

Drie enthousiaste reacties van studenten op het mentornetwerk.

Makkelijk contact

In het online mentornetwerk leggen studenten makkelijk contact met Leidse alumni. Je kunt zoeken op studie of op beroep. Je kunt in gesprek gaan op de manier waarop jij dat wilt: per mail of bij een kop koffie – of door middel van een bedrijfsbezoek. Zo krijg je waardevol advies en handige informatie of tips van alumni.  

Meer dan 600 mentoren

Je kunt kiezen uit ruim 600 mentoren met verschillende studieachtergronden en functies, die het leuk vinden om studenten te adviseren. Door al vroeg in je studie na te denken over je loopbaankeuzes, kun je je tijdens die studie beter voorbereiden op je eerste baan. Contact met een mentor kan daarbij helpen.

Keuzes maken

‘Goed initiatief’, vindt Jos Schouwstra (22). Ze studeert Asian Studies (master), een ‘ontzettend brede’ opleiding. ‘Dat is leuk, want je kunt er allerlei kanten mee op: van toerisme en het bedrijfsleven tot de overheid en musea. Maar omdat er zoveel mogelijk is, is het ook moeilijk om een keuze te maken. Ik denk dat veel studenten hiermee worstelen en dat een mentor je hier goed bij kan helpen.’

Na haar studie wil Jos aan de slag als adviseur in het bedrijfsleven. Om die droombaan te krijgen, kan ze nog wel wat hulp gebruiken. ‘Bijvoorbeeld bij het leggen van contacten bij bedrijven. Hoe zorg je dat je gezien wordt?’

Op zoek naar een stage

Jeremy Diego

Jeremy Diego (23), student Film- en Literatuurwetenschappen, is nog niet bezig met zijn kansen op de arbeidsmarkt. ‘Ik vind mijn baankansen minder belangrijk dan de inhoud van de studie. Het gaat mij er vooral om dat ik iets studeer wat ik leuk vind.’

Hij overweegt wel om binnenkort stage te gaan lopen en zou op dat gebied al advies van een mentor kunnen gebruiken. ‘Mijn vraag zou zijn: wat is een goede stageplek waar ik mijn theoretische kennis in de praktijk kan gebruiken?’

Ervaringen uitwisselen

Fanélie Rérat

Voor de in Frankrijk geboren Fanélie Rérat (24) is de start van haar carrière al een stuk dichterbij. Ze studeert Klinische Psychologie (master) en maakt zich zorgen over het gebrek aan banen op haar vakgebied. Door een netwerk op te bouwen en stage te lopen, hoopt Fanélie haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. ‘Ik kan hierbij zeker de hulp van een mentor gebruiken. Ik zou bijvoorbeeld graag tips willen krijgen voor mijn sollicitaties. Door ervaringen uit te wisselen kan ik bovendien nog meer te weten komen over het Nederlandse zorgsysteem, hoe patiënten behandeld worden en de rol van ethiek op het vakgebied.’

Meld je aan

Kun je ook advies gebruiken van een mentor? Meld je aan bij het Mentornetwerk.


(Vicky Blansjaar/foto's Marc de Haan)

Top 5 carrièrevragen:

We spraken twintig studenten over je voorbereiden op een baan straks. Dit zijn hun meestgestelde vragen:

  1. Welke loopbaanmogelijkheden heb ik eigenlijk allemaal met mijn studie?
  2. Hoe is de loopbaan van de mentor verlopen en wat kan ik daarvan leren?
  3. Sollicitatietips, zoals: hoe zorg je dat je opvalt en waar moet ik op letten tijdens een sollicitatiegesprek?
  4. Netwerken? Help! Hoe pak je dat aan?
  5. Hoe kom ik aan een goede stageplek?

Nadenken over je loopbaan

Het mentornetwerk is deelproject in het grotere project Arbeidsmarktvoorbereiding dat loopt van 2016 tot 2018. Het doel hiervan is: studenten stimuleren na te denken over hun carrièremogelijkheden en hoe ze tijdens hun studie kunnen werken aan de competenties die ze later nodig hebben. Zo wil de Universiteit Leiden haar studenten beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.