Universiteit Leiden

nl en

Hoe westerse en Chinese geneeskunde elkaar kunnen versterken

Gepersonaliseerde medicijnen kunnen het antwoord zijn op de gebrekkige behandeling van chronisch zieke mensen. Promovenda Junzeng Fu probeert daarom te voorspellen hoe een patiënt op medicijnen reageert. Opvallend is dat ze hiervoor westerse geneeskunde met Chinese geneeskunde combineert. Promotie dinsdag 21 februari.

West ontmoet oost

Terwijl westerse geneeskunde gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, vertrouwt Chinese geneeskunde op eeuwen van empirische resultaten. Promovenda Fu van het Leiden Academic Centre for Drug Research wijdde haar onderzoek aan het combineren van deze twee verschillende benaderingen. Haar doel: het vinden van voorspellers voor de reactie van patiënten met reumatoïde artritis (RA) op een medicijn. ‘Westerse en Chinese geneeskunde hebben verschillende perspectieven op het stellen van een diagnose, daarom kunnen ze elkaar goed aanvullen’, aldus Fu.

Westerse stijl

Artsen kunnen medicijnen efficiënter inzetten als er goede modellen zijn die voorspellen hoe effectief een medicijn is in een individu. In lijn met de westerse geneeskunde gebruikte Fu metabolomics om zulke voorspellers te vinden. ‘Bij metabolomics kijk je in het lichaam naar kleine moleculen genaamd metabolieten. Als je bijvoorbeeld taart eet, gaat de suikerspiegel in je bloed omhoog. Je kunt glucose dan als een metaboliet meten. Metabolomics kijkt naar honderden tot duizenden metabolieten’, zegt Fu. ‘In dit onderzoek hebben we met een regressieanalyse gewerkt, een statistische methode. Hiermee probeerden we een verband te leggen tussen metabolieten en de reactie op een medicijn. We hebben uiteindelijk vier metabolieten gevonden die in potentie kunnen voorspellen hoe een RA-patiënt op een medicijn reageert.’

Chinese vragenlijst

Behalve met de westerse methode heeft Fu zich bezig gehouden met de Chinese geneeskunde – een methode gebaseerd op empirische resultaten. ‘We weten dat bepaalde Chinese medicijnen werken, alleen weten we vaak niet precies hoe’, legt ze uit. ‘We hebben een vragenlijst gebruikt om te patiënten te diagnosticeren, net zoals in de Chinese geneeskunde. Met de hulp van een Chinese arts hebben we verschillende symptomen van de vragenlijst geprobeerd in verband te brengen met de reactie van de patiënt op bepaalde medicijnen.’ Fu ontdekte twee symptomen die de reactie op een medicijn mogelijk kunnen voorspellen: of zijn of haar pezen zwak zijn en of de patiënt van warm eten houdt, volgens de definities van de Chinese voeding.

Moeilijkheden

‘De grootste uitdaging in dit onderzoek was het corrigeren voor factoren die de data verstoren, zoals het feit dat sommige patiënten meerdere medicijnen nemen’, zegt Fu. ‘Maar dat is ook wat ik zo leuk vond aan deze promotie: al die uitdagingen.’ Een andere uitdaging was de vragenlijst. ‘We merkten dat sommige vragen niet geschikt zijn voor westerse mensen. We zijn daarom bezig de vragenlijst verder aan te passen. Ook al is er uit dit onderzoek geen significant verbeterd model gekomen, wij zijn ervan overtuigd dat we met een aangepaste vragenlijst de waarde van de combinatie van Chinese met westerse geneeskunde kunnen aantonen.’   

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.