Universiteit Leiden

nl en

Opleidingen LST en MST vieren eerste joint degree diploma’s

Op 11 januari werden de eerste joint degree diploma’s van de opleidingen Life Science and Technology (LST) en Molecular Science and Technology (MST) uitgereikt aan acht studenten. Beide opleidingen worden gezamenlijk aangeboden door de Universiteit Leiden en TU Delft en zijn sinds september 2016 officieel een joint degree opleiding.

Joint degrees

De opleiding MST wordt sinds september 2006 gezamenlijk aangeboden, LST al sinds 1999. Nu is het dan eindelijk gelukt om het joint degree te verwezenlijken. ‘In 2011 hadden we de toestemming al verkregen, maar helaas draaien de ambtelijke en wettelijke molens soms wat langzamer’, zegt Han de Winde, vice-decaan van Universiteit Leiden. ‘Maar we zijn vooral blij dat het gelukt is en dat de eerste studenten nu hun joint degree diploma hebben ontvangen.’ Naast MST en LST is ook de masteropleiding Industrial Ecology sinds september 2016 een joint degree: een aantal studenten van deze opleiding ontvingen hun joint degree diploma eerder al. 

Jan-Leen Kloosterman en Han de Winde in een gezamenlijke toespraak 

Redenen voor een joint degree

‘Een joint degree combineert de sterke punten van de Universiteit Leiden en de TU Delft. Dit leidt tot een kwalitatief goed programma met de beste docenten en infrastructuur op ieder deelgebied,’ zegt Jan-Leen Kloosterman, Directeur Onderwijs Toegepaste Natuurwetenschappen van de TU Delft. ‘Door de oogharen bekeken zijn de Leidse fundamentele aanpak en de Delftse technische kant complementair aan elkaar.’ De studenten hebben ook direct profijt van het joint degree: ‘Voor studenten was het vaak verwarrend waarom ze een Delfts of juist Leids diploma kregen, dat probleem hebben we nu niet meer’, zegt de Winde.

Hester Bijl

Feestelijk uitreiking

Vice-rector magnificus van Universiteit Leiden en voormalig decaan bij TU Delft Hester Bijl sprak de studenten en ouders toe tijdens de uitreiking. Ze vertelde trots te zijn op het joint degree en op de studenten, en pleitte bovendien voor meer multidisciplinaire programma’s en samenwerkingen. Ook opleidingsdirecteuren Mathieu Noteborn en Peter Hamersma kwamen aan het woord, met veel aandacht voor het succes van de samenwerkingen. Dit werd bevestigd door zowel een afgestudeerde LST als een MST studente, beiden met een helder verhaal over hun afstudeerproject. 

Nieuwe ontwerp diploma

Speciaal voor de joint degrees is er een nieuw diploma ontworpen, een ontwerp dat tot stand is gekomen vanuit de LDE-samenwerking (Leiden-Delft-Erasmus). Dit diploma zal gebruikt worden voor alle toekomstige joint degree opleidingen. ‘Er zijn nu geen concrete plannen voor meer joint degree opleidingen, maar de samenwerking verloopt zo voorspoedig en de voordelen zijn zo duidelijk dat we toekomstige mogelijkheden voor samenwerking zeker zullen benutten,’ aldus Kloosterman. ‘Elke student die ik spreek is ontzettend enthousiast over de gezamenlijke opleiding.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.