Universiteit Leiden

nl en

Scholieren strijden om nationale deelname EUSO

De regionale voorronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) vond op vrijdag 16 december plaats op de Leidse faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Stan Koenis, Marouscha Puister en Lotte Kremer van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar wisten de Leidse voorronde te winnen, waardoor ze mogen deelnemen aan de nationale eindronde in Groningen.

Winnaars Stan Koenis, Lotte Kremer en Marouscha Puister. 

Op plek twee eindigden Nathan van Es, Miguel Soesman en Tuhin Das van het Gymnasium Haganum in Den Haag. Het team met Sara de Jong, Ella-Louisa Horijon en Lisa Bokhout van CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland eindigde als derde.

Nathan, Miguel en Tuhin (5 vwo) - Den Haag

Nathan en Miguel deden vorig jaar al mee met de EUSO voorronde, dit jaar met Tuhin als versterking. 'We willen dit jaar een revanche voor vorig jaar, toen waren we zesde geworden', zegt Nathan. Miguel: 'Onze deelname vorige keer was een leuke ervaring, je leert om goed samen te werken.' Tuhin besloot om ook mee te doen: 'toen ik de verhalen van Nathan en Miguel hoorde werd ik meteen enthousiast.'  

Roos, India en Simone (6vwo) - Rotterdam

'Voor het onderdeel Biologie hebben we spiervezels bekeken, een leuke opdracht die ook goed ging bij ons', zegt Simone. Roos is blij met haar teamgenoot: 'Biologie is niet mijn sterkste punt, maar gelukkig weet Simone daar veel over.' Ook India vindt het leuk om in teamverband te werken: 'vorig jaar hebben wij ook meegedaan, dat was een succes. Het is niet alleen leuk, het kan ook geen kwaad voor je cv.'  

Raffello, Atahan en Binke (4 havo) - Rotterdam

Rafello, Atahan en Binke zijn onder de indruk van deze dag. 'Het is allemaal goed geregeld, en de nieuwbouw ziet er mooi en modern uit. We zijn hier uiteraard gekomen om te winnen, maar we willen vooral een leuke dag hebben en nuttige ervaring op doen.' Alledrie willen ze een bèta-opleiding gaan doen, welke opleiding weten ze nog niet. 'We vinden practica alledrie leuk, ikzelf zou graag techniek met scheikunde willen combineren', aldus Atahan. 

Anne, Mark en Anouk (4 vwo) - Rotterdam

'Vanuit school kregen we de mogelijkheid om aan deze voorrondes mee te doen. We hebben zelfs met de TOA op school een aantal experimenten geoefend, een goede training dus. Wat de EUSO verder nog interessant maakt, is dat het een goede oriëntatie is voor bèta-studies op de universiteit. Daarnaast leer je zo ook wat je kwaliteiten zijn.'

De nationale eindronde wordt gehouden op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari 2017 op de Rijksuniversiteit Groningen. Het winnende team van de regionale voorrondes krijgt een plek op deze nationale eindronde. De twee winnende teams van de nationale eindronde verdedigen in mei de 'science'-eer van Nederland op Europees niveau in Kopenhagen. 

De testen voor de EUSO bevatten zowel biologische, chemische als natuurkundige elementen. Het doel van de wedstrijd is het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde leerlingen op het gebied van science. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.