Universiteit Leiden

nl en

Willemien den Ouden spreekt voor fiscalisten over Europeanisering van het vertrouwensbeginsel

Fiscale staatssteun staat op dit moment in het brandpunt van de belangstelling. De Europese Commissie heeft in enkele spraakmakende gevallen (Apple, Starbucks en havenexploitanten) onderzoek gedaan naar fiscale voordelen omdat deze ongeoorloofde staatssteun kunnen inhouden. Naar verwachting zullen meer gevallen volgen. Daarom wijdde het Platform Belastingrechtspraak de jaarvergadering van 2016 aan dit thema.

Op 10 november jl. kwamen 180 belastinginspecteurs, belastingadviseurs, -advocaten en -rechters samen in de prachtige grote zittingszaal van de Hoge Raad. Daar werd een inleiding verzorgd door prof. Maarten Feteris, president van de Hoge Raad.

Hij benadrukte dat hoewel het aantal fiscale staatssteunzaken dat de Hoge Raad tot nu toe bereikte beperkt is, de verwachting is dat dit zal veranderen. De fiscale rechtspraktijk moet zich daar op voorbereiden. Daarmee werd direct gestart. Onder leiding van dagvoorzitter prof. Peter Wattel kwamen onder andere de beleidsvoornemens van de Commissie op het gebied van fiscale steun en het nieuwe wetsvoorstel terugvordering staatssteun aan bod.

Prof. Willemien den Ouden, hoogleraar Staats- en bestuursrecht, behandelde de Europeanisering van het vertrouwensbeginsel in terugvorderingszaken: als eenmaal is vastgesteld dat staatssteun onrechtmatig werd verstrekt kan de ontvanger zich alleen nog succesvol tegen terugvordering daarvan verzetten met een beroep op ‘uitzonderlijke omstandigheden’. Die worden vrijwel nooit aangenomen door het HvJEU. Dat geldt ook bij de terugvordering van fiscale staatssteun. Het contrast met toepassing van het vertrouwensbeginsel in reguliere fiscale geschillen bleek groot.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.