Universiteit Leiden

nl en

‘The sky is not the limit voor honoursstudenten’

Mars leefbaar maken of als student al college geven aan eerstejaars. Drie jaar lang volgden ruim 200 bachelorstudenten een uitdagend honourstraject naast hun reguliere studie. Op 15 november kregen ze een certificaat voor al die inspanningen.

Caps in de lucht

Na de uitreiking volgde de inmiddels traditionele ontlading: de studenten gooiden joelend hun caps omhoog in de Hooglandse Kerk. Het is de bekroning van drie intensieve jaren met spannende stages en bijzondere praktijkopdrachten waar ook de samenleving van profiteert. De studenten konden kiezen tussen een honourstraject van hun eigen faculteit of juist een traject in een heel andere richting volgen. 

Mars leefbaar maken

‘The sky is not the limit voor honoursstudenten’, zei natuurkundestudent David van Driel in zijn toespraak. Hij bedoelde dat ook letterlijk. Met medestudenten bedacht hij een oplossing die de giftige grond van Mars leefbaar kan maken. E. coli-bacteriën kunnen de giftige stof perchloraat afbreken, zodat er ook zuurstof vrijkomt. Het idee is tot in de Verenigde Staten enthousiast ontvangen. Van Driel: ‘Ik heb het vertrouwen gekregen dat alles mogelijk is als je maar wil.’ 

Uit je comfort zone stappen

Honoursstudent Sandy Al-Mansour heeft diezelfde ervaring. Vroeger vond ze leren maar saai, zei ze in haar toespraak. Ze wilde veel liever Shakespeare lezen dan grammatica leren, maar dat mocht niet. Na een jaar hbo vertrok ze tot grote verrassing van haar omgeving naar de universiteit. En toen ze hier eenmaal rechten studeerde was haar missie: een plaats in de Honours Academy. ‘Mensen moedigden mij hier aan om uit mijn comfortzone te stappen. De Honours Academy heeft me veel kansen gegeven, van een stage tot onconventionele klassen. Inmiddels heb ik zelfs al college gegeven aan eerstejaars. Ik heb geleerd dat je ook kunt zijn wie je wil zijn. We hebben daarvoor wel een uitdagend milieu nodig.’ 

Verbeter de wereld

Een stimulerende omgeving wil de universiteit graag bieden, stelde vicerector Hester Bijl. Dit is het vijfde jaar dat honoursstudenten een certificaat krijgen en vanaf het begin is hun aantal gestaag gegroeid. ‘De universiteit kan daar trots op zijn. Het past bij onze onderwijsvisie: educatie in een open onderzoeksomgeving waar studenten heel actieve deelnemers zijn.’ Bijl had in de Hooglandse Kerk een boodschap voor alle studenten. ‘Help de wereld beter te maken. Jullie zijn in aanraking gekomen met andere culturen en disciplines en hebben geleerd om samen gecompliceerde problemen op te lossen. Maak het verschil. Tijdens je studie en later in de samenleving.’ 

Prikkelende docenten

Marieke van Haaren, honourscoördinator, prees de ambitieuze studenten voor hun inzet. ‘Jullie verhalen bewijzen: als je een extra mijl wil lopen, dan kan dat ook.’ Honoursdecaan Ton van Haaften bedankte tot slot de docenten: ook zij hebben alles uit de kast gehaald om studenten te coachen én te prikkelen.  


(LvP/Foto's André van Haasteren)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.