Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma presenteert studie over Slimme Grenzen in de LIBE Commissie

Op dinsdag 27 september presenteerden Jorrit Rijpma en Julien Jeandesboz (ULB) in de LIBE Commissie van het Europees Parlement de voorlopige bevindingen van hun studie naar het Commissie voorstel over “Slimme Grenzen”.

Het voorstel voorziet in het opzetten van een zogenaamd Entry-Exit Systeem aan de grenzen van de Schengenruimte. Rijpma, Jeandesboz en Prof. Bigo (Centre for Research on Conflict, Liberty and Security) waren door de Afdeling Onderzoek van het Parlement verzocht een studie voor te bereiden waarin zij het voorstel uit 2016 vergelijken met eerdere initiatieven. Daarnaast werd gevraagd te kijken of het voorstel in overeenstemming is met fundamentele rechten, in het bijzonder het recht op privéleven en persoonsgegevensbescherming.

Tijdens de hoorzitting presenteerde ook de European Data Protection Supervisor, de heer Buttarelli, de conclusie van zijn dienst over het voorstel. Beide rapporten waren kritisch ten aanzien van de bescherming van persoonsgegevens onder het voorstel, met name waar het gaat om het gebruik van het systeem door politie- en opsporingsdiensten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.