Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden en LUMC treden toe tot Netherlands Centre for One Health

Het Netherlands Centre for One Health (NCOH) is uitgebreid met de Universiteit Leiden en het LUMC. De komst van de Leidse instellingen versterkt het academische netwerk waarin onder andere het probleem van antimicrobiële resistentie wordt onderzocht.

Nieuwe geneesmiddelen zijn nodig

Besmettelijke ziekten hebben een toenemende invloed op de gezondheid van mens en dier, vooral in dichtbevolkte landen, zoals Nederland. Geschat wordt dat omstreeks 2050 tien miljoen mensen wereldwijd per jaar overlijden als gevolg van bacteriologische infecties. Daarnaast verspreiden virale infecties als Zika en Q-koorts zich in een alarmerend snel tempo. Tegelijkertijd worden steeds meer micro-organismen resistent voor medicijnen en zitten er weinig nieuwe geneesmiddelen tegen bacteriële infecties in de industriële pijplijn.

Bescherming tegen infecties van dieren

‘Het LUMC wil graag samenwerken met onderzoeksgroepen, zowel medisch als niet medisch die actief zijn in het gebied van infecties en immuniteit. Deze samenwerking zal leiden tot meer inzicht en kennis over de kans dat infectieziekte overspringen van dier naar mens en een toenemende resistentie voor geneesmiddelen. Ook leidt het tot nieuwe ontwikkeling bij het ontwerpen van immuuntherapie en vaccinaties om ons te beschermen tegen infecties die van dieren afkomstig zijn en deze te behandelen’, zegt prof.dr. Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC.

Samenwerking met regering en industrie

‘De problemen die samenhangen met antibiotica en resistentie daarvoor zijn enorm’, stelt prof.dr. Geert de Snoo, decaan van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. ‘We hebben veel ervaring met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en antibiotica. Door de kennis van de partners van de NCOH te bundelen, neemt de kans toe een belangrijke bijdrage te leveren om de dreiging van besmettelijke ziekten het hoofd te bieden. Zo wordt het NCOH een aantrekkelijkere partner voor regeringen en de industrie. Soortelijke ontwikkelingen zijn ook in Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk gaande.’

‘Leidse partners bieden toegevoegde waarde’

‘Wij zijn blij dat ook de Universiteit Leiden en het LUMC zich hebben aangesloten bij het NCOH, waarin toonaangevende Nederlandse academische onderzoekscentra samen actief zijn op het gebied van het thema One Health. De nieuwe partners Universiteit Leiden en LUMC bieden een belangrijke toegevoegde waarde om samen de ambities van NCOH te realiseren. Wij zullen onze krachten bundelen op het gebied van gezondheid, diergeneeskunde en milieu om vraagstukken integraal en interdisciplinair aan te pakken’, aldus Martin Scholten, voorzitter van de Supervisory Board van het NCOH.

Het Netherlands Centre for One Health  brengt vooraanstaande academische onderzoeksinstituten in Nederland samen in een open innovatienetwerk dat inspeelt op het thema One Health. Het doel is een geïntegreerde aanpak van de wereldwijde risico’s van infectie ziekten en duurzame oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van dier- en volksgezondheid, gezonde wilde fauna en ecosystemen.

Het NCOH richt zijn onderzoek en verdere ontwikkeling van kennis op antibioticaresistentie, opkomende infectieziekten, slimme veehouderij en gezonde ecosystemen. Het NCOH creëert samenwerking tussen de academische en onderzoeksinstituten, overheidsinstellingen, NGO's, RIVM en industriële partners. De NCOH-partners zijn:

  • Universiteit Utrecht
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht
  • Wageningen University & Research
  • Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
  • Academisch Medisch Centrum Amsterdam
  • Universiteit Leiden
  • Leids Universitair Medisch Centrum
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.