Universiteit Leiden

nl en

Nieuw: de Leiden Socio-Legal Series

Dit academisch jaar zal de Leiden Socio-Legal Series (LSLS) van start gaan! In deze reeks van 10 lezingen zal maandelijks een jurist(e) aan de hand van zijn of haar eigen onderzoek aangeven op welke wijze het rechtssociologisch perspectief – in theoretische en/of methodologische zin – daarbij een rol heeft gespeeld.

Het doel van de reeks is hiermee het vergroten van de bekendheid met het rechtssociologisch perspectief en het bevorderen van empirisch en interdisciplinair juridisch onderzoek.  De insteek en het doel van de lezingenreeks sluit hiermee ook naadloos aan bij het facultaire profileringsgebied “Interaction between Legal Systems”.

Het initiatief voor deze lezing komt van de kersverse hoogleraar Rechtssociologie, Prof. dr. mr. Maartje van der Woude (Van Vollenhoven Instituut). Ze deed de inspiratie voor deze reeks op tijdens haar onderzoeksverblijf aan het prestigieuze Center for the Study of Law & Society van UC Berkeley (California). Met deze lezingenreeks wil van der Woude laten zien wat het belang is van het rechtssociologisch perspectief waarbij er – gebruik makend van theorie en empirie – wordt gereflecteerd op vraagstukken over de totstandkoming en doorwerking (effecten) van wet- en regelgeving.

In de reeks zal, passend bij het socio-legal perspectief, expliciet aandacht worden besteed aan onderzoeksmethoden. In hun lezing zullen de uitgenodigde juristen, toegespitst op het rechtsgebied waar hun expertise ligt (Europees recht, strafrecht, privaatrecht, jeugdrecht, bestuursrecht, rechtseconomisch, immigratierecht, etc.) reflecteren op de volgende vragen:

(1) op welke wijze heeft het socio-legal perspectief in hun onderzoek een belangrijke rol gespeeld,

(2) welke onderzoeksmethoden daarbij gebruikt werden en

(3) met welke uitdagingen het doen van socio-legal onderzoek gepaard gaat.

Deelname aan de reeks staat open voor iedereen en volgt het zogenaamde “Brown Bag” principe, wat betekent dat lunch mag worden meegebracht en genuttigd tijdens de lezing. De lezingen duren ongeveer 1 uur, waarna er ruimschoots de tijd zal zijn voor vragen aan en discussie.

De lezingen zullen in schriftelijke vorm worden gepubliceerd in een Working Paper Series, nadere informatie hierover volgt t.z.t.

Data & Sprekers

  1. 21 October 2016, 13.00 – 15.00 h., Sterrewacht, room B1.04: Capturing papered life at the crossroad of socio-legal studies, ethnography and medical regulationProf. Marie-Andrée Jacob, Keele Law, United Kingdom.
  2. 18 November 2016, 13.00 – 15.00 h, Faculteitskamer Rechten, Academiegebouw: Electronic Monitoring, Privatization of Criminal Justice Administration, and the Law of Unanticipated Consequences -  Prof. Malcolm Feeley, Center for the Study of Law & Society, UC Berkeley, USA.
  3. 16 December 2016, 16.00 – 17.00 h., Groot Auditorium, Academiegebouw: Discretion in Law & Society. Sociol-legal reflections on the hole in the doughnut (oratie) – Prof. dr. mr. Maartje van der Woude, Van Vollenhoven Institute for Law, Governance & Development, Leiden Law School.
  4. 13 January 2017, 13.00 - 15.00 h., Sterrewact, room B 1.04: Constitutional Ethnography, Counter-Constitutions, and the Study of Form, Sediment and Trajectory - Prof. Kim Lane Scheppele – Woodrow Wilson School of Public and International Affairs, University Center for Human Values, Princeton University, USA 
  5. 3 February 2017, 13.00 – 15.00 h., Sterrewacht, room B1.04: Peering Through the Legal Mobilisation Lens to Analyse the Potential of Legal Advocacy – Dr. Jeff Handmaker, International Institute of Social Studies, Erasmus University Rotterdam
  6. 24 February 2017, 13.00 – 15.00 h, Sterrewacht, room C.104: Many windows into the court: Socio-legal perspectives in family justice - Prof. Judith Masson, Bristol Law School, United Kingdom 
  7. 24 March 2017, 13.00 – 15.00 h., room to be announced: Exploring the economic life of law with sociological imagination, visual methods and experimental attitude – Prof. Amanda Perry-Kessaris,  Kent Law School, United Kingdom
  8. 25 April 2017, 13.00 – 15.00 h., Sterrewacht, room C1.04: What can the lens of socio-legal studies add to the understanding of the everyday encounters with the administrative justice system? -  Dr. Naomi Creutzfeld, Lecturer University of Westminster, London
  9. 12 May 2017, 13.00 – 15.00 h., KOG, room A051: Socio-Legal Approaches to International Migration - Dr. Angnieszka Kubal , Centre for Socio-Legal Studies, University of Oxford, Faculty  of Law, United Kingdom.
  10. 16 June  2017, 13.00 – 15.00, KOG, room A051: The social life of rights: how politics, people and places matter in human rights research -  Prof. Barbara Oomen, Sociology of Human Rights, University College Roosevelt, Utrecht University.

Voor vragen over de LSLS kan contact op worden genomen met Prof. dr. mr. Maartje van der Woude via m.a.h.vanderwoude@law.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.