Universiteit Leiden

nl en

LUMC-Campus Den Haag organiseert zomercursus volksgezondheid

Ongeveer dertig medische studenten en professionals namen afgelopen week deel aan de zomercursus Population Health Management georganiseerd door LUMC-Campus Den Haag. De cursisten presenteerden plannen om de gezondheid van mensen uit risicogroepen te verbeteren.

De deelnemers aan deze zomercursus volgden de hele week lezingen, onder meer over de veranderingen in de zorg die momenteel plaatsvinden. Zo is er technisch steeds meer mogelijk, verandert de samenstelling van de bevolking en staan de voorkeuren van de individuele patiënt steeds meer centraal. De cursisten gingen ook langs bij deskundigen in de praktijk.

Hartinfarcten voorkomen

De deelnemers hadden diverse achtergronden, van studenten geneeskunde tot huisartsen, GGD-medewerkers en medisch specialisten. Ze werkten in groepjes plannen uit om op een kosteneffectieve manier de gezondheid van kwetsbare doelgroepen te verbeteren. Afgelopen vrijdag presenteerden zij hun ideeën over onder meer suïcidepreventie, het voorkomen van hartinfarcten bij Hindoestanen met diabetes en valpreventie bij ouderen.

Onderzoeksmaster

Een aantal van deze plannen komt in aanmerking om daadwerkelijk gerealiseerd te worden, zo maakte Renée Barge bekend. Zij is lid van de raad van bestuur van MCH-Bronovo en bestuurslid van de LUMC-Campus Den Haag. Volgend jaar wordt de Summercourse Population Health Management weer georganiseerd, van 3 juli tot 7 juli. ‘We willen deze cursus laten uitgroeien tot een een onderzoeksmaster, die uit onderdelen bestaat die ook los te volgen zijn’, aldus Mattijs Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan het LUMC en directeur-kwartiermaker van de in maart gestarte LUMC-Campus Den haag.

Over LUMC-Campus Den Haag

LUMC-Campus Den Haag is een gezamenlijk initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Haagse Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ-ziekenhuizen) MCH-Bronovo en het HagaZiekenhuis, de Universiteit Leiden, de Gemeente Den Haag en GGD Haaglanden. De initiatiefnemers beogen met kennis en netwerken bij te dragen aan het aanpakken van complexe gezondheidsproblematiek van kwetsbare bevolkingsgroepen in een grootstedelijke, multi-etnische omgeving.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.