Universiteit Leiden

nl en

LERU Summer School data stewardship in Leiden

Deze zomer komen 39 promovendi van 18 internationale vooraanstaande universiteiten naar Leiden voor de jaarlijkse LERU Summer School voor promovendi. Het thema is data stewardship, het op een verantwoorde en toegankelijke manier delen en hergebruiken van wetenschappelijke data.

Het onderwerp data stewardship sluit naadloos aan bij het toenemende belang van open science en big data. De Universiteit Leiden en het LUMC lopen voorop in de ontwikkeling van data stewardship en het hierin opleiden van onderzoekers. De summer school vindt plaats van 10 tot en met 15 juli in het LUMC.

Kennis van data stewardship essentieel

Goede training in de beginselen van data stewardship wordt voor elke onderzoeker essentieel, vertelt Barend Mons, hoogleraar Biosemantiek bij de afdeling Humane Genetica. Hij is tevens voorzitter van een EU-adviescommissie over een European Open Science Cloud. 'Vanaf 2017 moet elke Europese subsidieaanvraag een plan bevatten voor het online delen van de onderzoeksdata. Wij schatten dat gemiddeld vijf procent van het subsidiebedrag daaraan zal worden besteed.'

Uniform delen

Open science - de vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties en onderzoeksgegevens - gaat de manier waarop wetenschappers werken veranderen, zegt Mons. 'Nu draait het nog te veel om het publiceren van artikelen. Het grootschalig delen van onderzoeksgegevens maakt het koppelen ervan en daarmee het leggen van nieuwe verbanden mogelijk. Maar dat kan alleen als die data op een slimme, uniforme manier wordt gedeeld. Volgens een vaste standaard, die de gegevens toegankelijk maakt voor computers.'

Online cursus

De deelnemers aan de zomerschool zijn straks helemaal op de hoogte van de mogelijkheden van open science en data stewardship, vertelt hoogleraar Ton Raap, een van de organisatoren. 'Na deze zomerschool gaan we ons in samenwerking met Boerhaave Nascholing richten op het geven van trainingen. Ook werken we aan een vrij toegankelijke online cursus (MOOC) Data Stewardship.'

Over LERU

De Summer School 'Data Stewardship for Scientific Discovery and Innovation' is een initiatief van de League of European Research Universities (LERU), een samenwerkingsverband van 21 Europese universiteiten, waaronder de Universiteit Leiden. De LERU zet zich met name in voor het bevorderen van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. De Summer School wordt jaarlijks door één van de LERU universiteiten georganiseerd. Het is een summer school met discipline overstijgende onderwerpen voor promovendi van de LERU universiteiten. Van elke universiteit kunnen er 1 à 2 promovendi deelnemen. Dit jaar doen er drie Leidenaren mee. Andere deelnemers komen uit landen als China, Japan, Brazilië en Kazachstan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.