Universiteit Leiden

nl en
Scheepswerf in Gdansk
LeidenAsiaCentre

Hoe Noord-Korea dwangarbeiders in Polen laat werken

Leidse onderzoekers ontdekten dat Noord-Koreaanse dwangarbeiders op grote schaal in Polen werken. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker presenteert op het congres ‘Slaves To The System’ op 6 juli een rapport over de misstanden in Polen.

Minder kans op overlopen

Het onderzoeksteam van Breuker constateerde dat driekwart van de 500 tot 800 dwangarbeiders tot de hogere partijkringen van de Noord-Koreaanse staat behoort. Breuker: ‘Het regime stuurt mensen die ze vertrouwen waardoor er minder kans is dat ze overlopen.’

Namen bekend van Poolse werkgevers

Op het congres in Leiden onthult het onderzoeksteam van Breuker ook de namen van de 32 Poolse bedrijven  - waaronder grote scheepswerven  en tuinbouwbedrijven - die via slimme arbeidsconstructies Noord-Koreanen in dienst hebben. Beiden landen profiteren: Polen krijgt goedkope hardwerkende arbeiders en Noord-Korea heeft buitenlandse valuta nodig. De onderzoekers ontdekten dat een aantal van de betrokken scheepswerven subsidies ontvangt van de Europese Unie.

Vragen in Europees Parlement

In mei van dit jaar bracht Breuker al de eerste onderzoeksresultaten naar buiten. Wereldwijd werd er geschokt gereageerd door politici en mensenrechtenorganisaties. Agnes Jongerius van de PvdA stelde vragen in het Europees Parlement, maar een officiële reactie van de Europese Commissie bleef tot nu toe uit.

Export onderdrukkend regime

Het onderzoeksteam van Breuker bestaat uit Koreadeskundigen, mensenrechtenspecialisten en arbeidsrechtdeskundigen. Op het congres, dat voor iedereen na inschrijving toegankelijk is, zetten de onderzoekers uiteen onder welke omstandigheden deze Noord-Koreanen leven. Ze werken twaalf tot zestien uur per dag en hebben slechts één dagdeel per week vrij. Ze worden gedwongen propagandabijeenkomsten van het regime bij te wonen. Bijna hun gehele salaris moeten ze afstaan aan de Noord-Koreaanse staat. Breuker: ‘Het is onthutsend om te constateren dat Noord-Korea eenvoudig haar onderdrukkende regime naar een Europees land kan exporteren.’

Dwangarbeid in andere Europese landen?

De Noord-Koreaanse dissident Jang Jin-sung, tot voor kort gasthoogleraar in Leiden, neemt tijdens het congres het rapport in ontvangst. Het onderzoek is uitgevoerd onder de vlag en met geld van het LeidenAsiaCentre van de Universiteit Leiden. Het team onderzoekt nog in hoeverre Noord-Koreaanse dwangarbeiders ook in andere Europese landen werken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.