Universiteit Leiden

nl en

Wat Nu: Afgestudeerde Bachelor Studenten over hun Toekomstplannen

Na drie (of vier) lange jaren studeren, nemen elk jaar weer veel van onze Bachelor studenten afscheid om de wijde wereld in te gaan. Waar komen ze terecht? En wat gaan ze het meeste missen aan onze mooie hofstad? We spraken zes studenten van Bestuurskunde en Leiden University College the Hague over hun toekomstplannen, studie ervaringen en favoriete plek in Den Haag.

Shakiela Abdoel op haar favoriete plek in Den Haag: het Plein
‘‘Het was zo leuk om van zo dichtbij getuige te kunnen zijn van een praktijk die je in je studie aan het bestuderen bent’’

Wie is Shakiela?

Shakiela is 24 jaar oud en komt oorspronkelijk uit Den Haag. Naast haar studie Bestuurskunde, heeft ze ook een vrijwilligersbijbaantje als ‘Taalmaatje’ van een Somalisch meisje en heeft ze al stage gelopen bij de Nederlandse politie. Na het afronden van haar scriptie over Beleidsvrijheid van Wijkagenten bij Onderbezetting, heeft ze het felbegeerde Bachelor papiertje in handen.

En dan?

‘‘Eerst ga ik deze zomer een fantastische reis maken door de Verenigde Staten met mijn partner, en dan start ik in September met de studie Crisis & Security Management. Hiernaast ga ik me natuurlijk oriënteren op waar ik daarna wil gaan werken.’’

Wat is je beste herinnering van de afgelopen drie jaar?

‘‘Het is niet echt één herinnering, maar meer iets over het algemeen. Wat ik altijd fantastisch vond was om uit een college te komen waar je uitgebreid politieke kwesties had besproken, en je dan opeens Mark Rutte tegen het lijf loopt! Het was zo leuk om van zo dichtbij getuige te kunnen zijn van een praktijk die je in je studie aan het bestuderen bent.’’

En wat heb je geleerd?

‘‘Ik heb vooral geleerd dat je niet uit boeken leert, maar uit ervaring. Tijdens mijn stage heb ik echt niet per se alles toegepast dat ik heb geleerd uit mijn studie, maar andersom doe je ook zoveel onbewuste kennis op in het proces. De skills die je hebt getraind met het schrijven van een paper, bijvoorbeeld, zijn eigenlijk belangrijker dan het onderwerp waar je het over schrijft zelf!’’

En hoe was het om in Den Haag te studeren?

‘‘Omdat ik zelf uit Den Haag kom, is het natuurlijk al een beetje anders, maar ik verbaasde me erover hoeveel nieuwe plekken ik heb ontdekt de afgelopen drie jaar! Den Haag is zo levendig, en er is altijd iets aan de gang. Daarom koos ik ook voor het Plein, het is zo’n dynamische plek! Op het terras zitten mensen gezellig te borrelen, en achter je houden mensen een protest!’’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.