Universiteit Leiden

nl en

Prijzenregen voor junior onderzoekers

Basisschoolleerlingen deden een eigen onderzoek, schreven een werkstuk en kwamen naar Leiden voor de afsluiting van het traject onderzoekend leren.

Snappen

prof.dr. Mathieu Noteborn van het Junior Science Lab in actie.

'Jullie zijn nu de cellen', zegt prof.dr. Mathieu Noteborn, 'en die zien er ongeveer zo uit.' Hij steekt zijn handen omhoog. Direct schieten alle kinderhanden ook de lucht in. 'Goed zo!', vervolgt hij, 'en dan halen jullie hier zuurstof op bij de longen.' De leerlingen krijgen allemaal een ballon, die ze naar de organen een eindje verderop moeten brengen. Op die manier maakt Mathieu zuurstoftransport door cellen voor de leerlingen zichtbaar en tastbaar. Een geslaagde opzet, vindt juf Iris van groep 6, 'Zo snappen de kinderen het wel.'

Weten

De winnares neemt het boek in ontvangst.

Dat de leerlingen al het nodige weten over wetenschap en technologie blijkt uit de wetenschapsquiz, die als interactief intermezzo dient. Pas na een aantal vragen zijn er een paar afvallers. Uiteindelijk wordt de kinderen gevraagd met hun ogen dicht een antwoord te kiezen, zodat zij niet kunnen zien wat de andere kinderen kiezen. Dat levert uiteindelijk een winnares op. Zij ontvangt een mooi boek over dino's, dat beschikbaar gesteld is door Naturalis, één van de partners van de Universiteit Leiden in het Verwonderpaspoort.

Wetenschapscongres junior

38 Bekerwinnaars.

De 216 deelnemende kinderen hebben lang naar de bijeenkomst toegeleefd. Aan hun onderzoek en werkstuk hebben zij doorgaans minstens 6 weken gewerkt. Elke week hebben zij een stap gezet in de onderzoekscyclus: van verwonderen naar verkennen en via onderzoek opzetten en uitvoeren uiteindelijk naar concluderen en presenteren. Voor de beste werkstukken waren er prijzen. Maar ook voor bijzondere prestaties op het gebied van originaliteit, doorzettingsvermogen, opmerkzaamheid en serendipiteit.

Bekend

Bekend van tv, nu in het echt...

Alle bekers werden uitgereikt door Auke-Florian Hiemsta, student Biologie en dierendeskundige bij Willem Wever. Al ruim voor aanvang van de bijeenkomst werd er druk naar hem gewezen door de kinderen, 'Is dat echt...?". Zelf moet hij nog enigszins wennen aan zijn bekendheid. Na afloop poseert hij enthousiast met de kinderen, die dan zelfs nog de opzette stormvogel mogen aanraken. In het filmpje, dat Auke-Florian toonde, hebben de kinderen gezien wat er gebeurt als vogels plastic eten. De uitgedeelde pakjes appelsap belanden dan ook keurig in de prullenbak.

 

Het Wetenschapscongres junior van het Wetenschapsknooppunt Leiden is het kleine zusje van het Wetenschapscongres voor vwo dat op 17 juni 2016 voor de 10e keer georganiseerd wordt door het Aansluitingsprogramma vwo-wo van de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.