Universiteit Leiden

nl en

Televisie-expert als studentenbaantje

De nieuwste tv-presentator van de Universiteit Leiden heet Auke-Florian Hiemstra. De vierdejaars biologiestudent beantwoordt sinds 11 april als dierendeskundige vragen van kinderen in Willem Wever.

‘Ik ben gastonderzoeker in Naturalis, ik doe daar onderzoek naar inktvissen. Namens Naturalis vertel ik soms op Radio 1 over inktvissen, en de makers van Willem Wever hadden me daarop gehoord. Ze vonden dat ik heel enthousiast vertelde, dus ze stuurden me een mail of ik misschien wilde meewerken aan hun programma.’

Nooit gedacht

‘Ik zat te studeren in de bibliotheek toen ik die mail kreeg. Ik heb als kind altijd naar Willem Wever gekeken, maar ik had natuurlijk nooit gedacht dat ik daar zelf in zou komen. Ik was meteen enthousiast, en van dat tentamen de volgende dag is niet meer veel gekomen.’

Inktvis van de markt

‘Er waren meerdere kandidaten, ze vroegen ons allemaal een filmpje te maken. Dus ik ben gewoon op mijn studentenkamer iets gaan opnemen over inktvisinkt en of je daarmee zou kunnen schrijven. Op de markt kocht ik een inktvis en daar heb ik de inktzak uitgeprepareerd. Met inktvisinkt schreef ik met dikke lijnen JA op een vel papier. Conclusie: ja, je kan schrijven met inktvisinkt. Dat viel in de smaak, ik ben aangenomen.’

Inhoudelijk expert

‘De makers van het programma wilden echt een inhoudelijk expert. Ik selecteer samen met de redactie de vragen en bereid de antwoorden voor. Voor de opnamen zit ik een paar dagen in de bibliotheek van Naturalis om me te verdiepen in de onderwerpen. Als tijdens de opnamen iemand van de crew voorstelt iets anders te zeggen, doe ik dat niet altijd: het moet wel kloppen allemaal.’

Stormvogel opensnijden

‘Je komt echt op de leukste plekken voor de opnamen. De eerste vraag die ik beantwoordde ging over plastic in zee en of dat slecht is voor vogels. Dat is een onderwerp dat ik zelf heel belangrijk vind. Ik mocht bij Imares (zee-onderzoeksinstituut, red.) de maag van een dood gevonden Noordse stormvogel opensnijden om te laten zien hoeveel plastic daar in zat. Als gewoon persoon mag je zoiets nooit doen, maar voor de televisie kan het wel.’ 

Eerste dancemove

‘Televisie is een gekke wereld: je moet in een geforceerde setting met heel veel mensen om je heen heel ontspannen overkomen. De eerste zin die ik voor de camera moest zeggen was het lastigst, het voelde een beetje als de eerste dancemove die je op een feestje doet – die is ook altijd ongemakkelijk. Maar het wende snel, de crew is heel leuk; ik vind het echt heel gaaf. Het is bijna raar daar geld voor te krijgen.’

Pannenkoekenparty

‘Voor de eerste uitzending heb ik heb voor vrienden een Willem-Wever-pannenkoekenparty gegeven: pannenkoeken met televisie. Ik geloof dat ik zelf een halve pannenkoek heb gegeten, het is zo gek jezelf terug te zien. Maar ik vind het heel cool dat ik nu kan leren presenteren voor televisie. Je kan dat nergens anders leren, dan door het gewoon te doen. Het zou heel gaaf zijn ermee door te gaan na dit seizoen. Het lijkt me mooi het vertellen over wetenschap te combineren met zelf onderzoek doen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.