Universiteit Leiden

nl en

Leidse civilisten betrokken bij grootschalig Europees onderzoek naar kwaliteit regelgeving

Willem van Boom en Charlotte Pavillon, resp. hoogleraar en universitair docent burgerlijk recht doen deze zomer onderzoek naar de onderlinge consistentie en resultaatgerichtheid van een zestal consumentenrechtelijke richtlijnen waaronder de Richtlijnen oneerlijke bedingen en oneerlijke handelspraktijken.

Deze zogenaamde Fitness check van het Europees consumentenrecht vindt plaats in het kader van het Regulatory Fitness and Performance Programme (REFIT) van de Europese Commissie. Dit programma heeft als doel om EU-wetgeving eenvoudiger en goedkoper te maken.

Onderdeel van de Fitness check zijn landenrapporten waarin de impact van de richtlijnen op nationaal niveau wordt onderzocht. Van Boom kijkt samen met Marco Loos (UvA) naar de situatie in Nederland terwijl Pavillon de situatie in Frankrijk onder de loep neemt. Zij zijn hiervoor benaderd door Civic consulting, een Duits adviesbureau, gespecialiseerd in Europese vraagstukken.

Leuk om te weten is dat de Commissie in dit onderzoek ook u om uw mening vraagt over de Europese consumentenbescherming. Alle Europese consumenten zijn uitgenodigd om een (Engelstalige) enquête in te vullen over hun ervaringen als consument.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.