Universiteit Leiden

nl en

Preadvies Beumers en Van Boom over aansprakelijkheidsrecht

Begin april 2016 verscheen het preadvies van Thijs Beumers en Willem van Boom over 'de maatmens in het aansprakelijkheidsrecht'.

De twee collega's van de afdeling Burgerlijk recht schreven hun preadvies voor de Vereniging voor Aansprakelijkheids- en Schadevergoedingsrecht (VASR). Zij doen een aanzet voor een systematische ordening ten behoeve van wetenschap en praktijk.

Het aansprakelijkheidsrecht neemt hoofdzakelijk de aangesproken partij ‘de maat’. Daarbij vraagt men zich af of het gedrag van de aangesproken partij in overeenstemming is met het gedrag dat 'de maatmens' zou hebben vertoond. Maar niet alleen de aangesproken partij wordt de maat genomen: ook voor (potentiële) benadeelden bestaan maatmens-vergelijkingen. Over deze maatmens-benadeelde gaat het preadvies van Thijs Beumers en Willem van Boom.

Aan de hand van twee concrete voorbeelden – de gemiddelde consument uit de richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken en het slachtoffer dat arbeidsongeschikt raakt – onderzoeken de auteurs wie de maatmens-benadeelde is en ook: waarom hij er is. Zij onderzoeken ook het doel van het opvoeren van een 'maatmens-benadeelde' in het aansprakelijkheidsrecht en de functie van deze maatmens. Zo komen de auteurs tot een interessant begin van een taxonomie van de maatmens-benadeelde in het aansprakelijkheidsrecht.

Zie: M.Th. Beumers & W.H. Van Boom, ‘De maatmens-benadeelde in het aansprakelijkheidsrecht’ in C.J.M. Klaassen & J. Spier (eds), Aansprakelijkheidsrecht en maatmens, Deventer: Kluwer 2016, pp. 1-32.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.