Universiteit Leiden

nl en

Curaçaose vwo-leerlingen bezoeken Universiteit Leiden

Veel rechtenstudenten keken vreemd op toen ze 20 april ineens 54 Curaçaose vwo-scholieren zagen in de gangen van het Kamerlingh Onnes Gebouw. De eilanders maakten een Grand Tour langs de Nederlandse en Vlaamse universiteiten.

12-daagse tocht

Zes jaar geleden organiseerde het Curaçaose Radulphus College de eerste WO-Tour, zoals de voorlichtingsreis officieel heet. Gedurende een 12-daagse tocht trekken de leerlingen uit 5-VWO langs Nederlandse en Vlaamse universiteiten. Ze krijgen rondleidingen, maar belangrijker zijn de voorlichtingsbijeenkomsten over de universiteiten en hun opleidingen. De reis is geen overbodige luxe. Veel Curaçaose scholieren willen na hun diploma in Nederland gaan studeren en ze kunnen natuurlijk niet naar allerlei voorlichtingsdagen komen.

Erica Conquet-Goeloe

Geïnteresseerd

Erica Conquet-Goeloe is werkzaam aan het Radulphus College en reist mee als begeleider. Ze ziet dat haar leerlingen veel van de reis opsteken. ‘Ze gedragen zich keurig en zijn erg enthousiast’, vertelt de docente. ‘Ik vind het knap dat ze iedere keer weer aandachtig luisteren en geïnteresseerde vragen blijven stellen. Dagelijks één of twee universiteiten bezoeken is best intensief.’

Einstein

In het Kamerlingh Onnesgebouw krijgen de leerlingen onder meer voorlichting over Rechten, de op Curaçao redelijk onbekende opleiding Film- en Literatuurwetenschap, Geneeskunde en Sterrenkunde. Als de enthousiaste Sterrenkundestudente vertelt dat Einstein in ditzelfde Kamerlingh Onnes Gebouw heeft rondgelopen en college heeft gegeven, klinkt er opgewonden geroezemoes. Het geeft direct aan wat de meerwaarde is van dit bezoek; zo’n Einsteinervaring kun je moeilijk vatten in een online brochure.

Dé plek voor rechtenstudie

Tijdens de goed verzorgde Hollandse lunch (broodjes kaas, krentenbollen, melk, fruit) hebben de jongeren even de tijd om te ontspannen en de afgelopen uren te evalueren. De 17-jarige Duurt Delger is onder de indruk van de Leidse universiteit. Hij overweegt om in Leiden rechten te gaan studeren. ‘Op Curacao staat de Universiteit Leiden echt bekend als dé plek waar je naartoe moet voor die opleiding’, aldus Duurt. ‘Ik vind de grachten hier ook zo mooi. Net als in Amsterdam, maar doordat het niet zo druk is kun je hier ook nog gewoon wat zien.’

Leiden grote kanshebber

Ook scholiere Gabriella Huang is blij dat ze is meegaan: ‘Ik wist niet goed wáár ik wilde studeren, maar ik krijg nu wel een beter beeld. Ik wil graag psycholoog worden, want het lijkt me fantastisch om mensen te kunnen helpen. Er werd gezegd dat de manier van werken van de opleiding Psychologie in Maastricht erg prettig is, maar door deze reis weet ik dat de psychologieopleidingen helemaal niet zo ver uit elkaar liggen. Leiden is echt een grote kanshebber, al is het maar omdat het hier zo gezellig is.’

(21 april 2016 / Coen van Beelen)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.