Universiteit Leiden

nl en

Jan-Peter Loof bij BNR Nieuwsradio over mogelijke instelling staatscommissie toekomstbestendigheid parlementair stelsel

Aanleiding was het feit dat de Eerste Kamer de avond tevoren overeenstemming had bereikt over de taakopdracht van een eventueel in te stellen staatscommissie die het functioneren van het Nederlandse parlementaire stelsel tegen het licht zou moeten houden.

De suggestie om een dergelijke staatscommissie in te stellen werd ruim een jaar geleden gedaan door de toenmalige VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Loek Hermans. Zijn voorstel was toen vooral ingegeven door het feit dat het zittende kabinet kampt met het probleem dat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, waardoor de politieke besluitvorming wordt bemoeilijkt. Jan-Peter sprak onder meer over de belangrijke rol van de Eerste Kamer als ‘chambre de réflexion’ bij de beoordeling of wetgeving in overeenstemming is met de Grondwet en met bijvoorbeeld mensenrechtenverdragen. Bij een discussie over een eventuele afschaffing van de Eerste Kamer zou die rol moeten worden overgenomen door een andere instantie die op enige afstand van de dagelijkse politieke beslommeringen van het Binnenhof staat.

Klik hier voor de bewuste uitzending van het radioprogramma BNR B.L.T.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.