Universiteit Leiden

nl en

Arjen Boin wint ORA-prijs

Hoogleraar Arjen Boin (Politieke Wetenschap) heeft een Open Research Area (ORA) prijs in de wacht gesleept. In samenwerking met NWO stimuleert ORA hoogstaand internationaal sociaal-wetenschappelijk onderzoek.

Samenwerking

Samen met:

  • Andrea Mennicken (London School of Economics and Political Science),
  • Fabian Munieksa (Mines ParisTech) en
  • Michael Huber (Bielefeld University)

stort Boin zich vanaf voorjaar 2016 voor de komende 3 jaar op de gevolgen van 'New Public Management' (NPM) binnen het hoger onderwijs, de gezondheidszorg en het gevangeniswezen. Als 'Principal Investigator' is Boin verantwoordelijk voor de uitvoering van het project en de aansturing van een postdoc en studenten. 

Managementfilosofie

NPM, een managementfilosofie die concepten uit het bedrijfsleven gebruikt om de uitvoering van politieke idealen te moderniseren, beleefde begin jaren ’90 een opmars. Boin: ‘Er werd toentertijd veel beschrijvend onderzoek naar NPM gedaan; nu is het echter het moment om te kijken wat het daadwerkelijk heeft opgeleverd. Wat zijn de gevolgen van dit cijfermatig denken? Is het werkelijk efficiënter, goedkoper en effectiever? Wat betekent het voor mensen die het beleid maken en die het uitvoeren en welke gevolgen heeft dit voor onze perceptie op het openbaar bestuur? We gaan dit in zowel Nederland als Duitsland, Engeland en Frankrijk in perspectief plaatsen’.  

Onderwijs, gezondheidszorg en gevangenissen

De sectoren onderwijs, gezondheidszorg en gevangenissen worden door Boin en zijn onderzoeksteam onder de loep genomen: ‘De keuze voor deze sectoren komt voort uit het feit dat ze binnen het gevangeniswezen ooit begonnen zijn met het uitrollen van deze zienswijze en het onderwijs en de gezondheidszorg al jaren het hardst klagen over deze cijferbeweging’. En dat is niet vreemd, stelt Boin. ‘Neem het voorbeeld van een kind dat van school wordt gestuurd alleen maar om het schoolrendement hoog te houden. Ik kan hier zo kwaad om worden! Met ons onderzoek gaan we onder meer kijken of bijvoorbeeld patiënten en leerlingen letterlijk als cijfer behandeld worden’.

Relevantie

Ook de relevantie van het onderzoek wordt snel duidelijk: ‘Alle burgers hebben met NPM te maken; het is dus een uiterst belangrijk onderwerp om nader te onderzoeken. Als burger begrijp je soms niet waarom dingen gaan zoals ze gaan.

Dankzij de ORA-prijs, waarvan ruim 300.000 euro naar dit onderzoeksproject gaat, worden wij in staat gesteld om in kaart te brengen wat er wel en wat er niet werkt. Eindelijk kunnen we dit onderwerp eens goed gaan aanpakken en systematisch onderzoeken. Het is tenslotte niet de bedoeling dat burgers lijden onder de manier waarop beleid wordt uitgevoerd.’

Zie ook

Bezoek de ORA website.

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.