Universiteit Leiden

nl en

Oud-voorzitter Raad van Bestuur LUMC krijgt twee onderscheidingen

Prof.dr. Ferry Breedveld, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC, heeft op 13 november 2015 op zijn afscheidsbijeenkomst zowel een koninklijke onderscheiding als de Universiteitspenning van de Universiteit Leiden gekregen.

Steeds meer bestuurder

Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw (© foto nienke de zwart)
Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw (© foto Nienke de Zwart)

Locoburgemeester van Leiden, Robert Strijk, benoemde Breedveld tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Onder leiding van specialist en onderzoeker Breedveld, groeide de afdeling Reumatologie uit tot een toonaangevend instituut. Later ontwikkelde Breedveld zich in bredere zin tot bestuurder. Hij gaf, naast zijn functie van hoofd Reumatologie, van 1999 tot 2006 leiding aan Divisie 2, een van de clusters van specialismen van het LUMC. De functie van voorzitter van de Raad van Bestuur vervulde hij bijna tien jaar, van september 2006 tot mei 2015. Ook buiten het LUMC was (en is) Breedveld actief als bestuurder: voorzitter van de Raad van Toezicht van Ipse de Bruggen (zorgorganisatie voor verstandelijk en meervoudig gehandicapten), Sanquin (regionale bloedbank) en Curium (centrum voor onderzoek en behandeling van kinderen en jongeren met psychiatrische problemen). Daarnaast was hij bestuurslid van de Bio Sciencepark Foundation en het Leids Universiteits Fonds.

Intensievere samenwerking

De Universiteitspenning – de hoogste onderscheiding van de Universiteit Leiden - kreeg Breedveld uit handen van prof.mr. Carel Stolker, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Leidse universiteit. Stolker prees de belangrijke rol die Breedveld heeft gespeeld in de intensivering van de relatie tussen universiteit en LUMC.  ‘Onder Breedvelds leiding is met name de samenwerking tussen het LUMC en de faculteiten Geneeskunde, Wiskunde en Natuurwetenschappen en Sociale Wetenschappen vruchtbaar gebleken. De rustige en tegelijkertijd doortastende bestuursstijl van Breedveld is in deze ontwikkeling cruciaal geweest.’

De Universiteitspenning (© foto nienke de zwart)
De Universiteitspenning (© foto Nienke de Zwart)

Afscheidsbijeenkomst

De Universiteitspenning en de koninklijke onderscheiding werden uitgereikt op de afscheidsbijeenkomst van Breedveld in het onderwijsgebouw van het LUMC vanwege zijn pensioen eerder dit jaar. Ook prof.dr. Willy Spaan, opvolger van Breedveld als voorzitter van de Raad van Bestuur, was aanwezig.

(13 november 2015/CH)

 

Zie ook

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.