Universiteit Leiden

nl en

Minister keurt aanvraag Leidse masteropleiding Farmacie goed

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker heeft de aanvraag voor de masteropleiding Farmacie in Leiden goedgekeurd. Een belangrijke stap in het proces om tot een nieuwe masteropleiding te komen.

Vanaf studiejaar 2016

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) hebben de ambitie om vanaf studiejaar 2016 studenten op te leiden tot apotheker. Om daadwerkelijk met de opleiding te kunnen starten moet het traject van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) nog doorlopen worden.

Patiëntgerichte apothekers

De Leidse opleiding wil zich onderscheiden door patiëntgerichte apothekers op te leiden. De nieuwe studie combineert de sterke wetenschappelijke basis van de bestaande opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW) met de patiëntgerichte elementen van Geneeskunde. In het derde jaar van de bacheloropleiding BFW kan een selecte groep studenten kiezen voor de specialisatie BFW en Farmacie, waarna ze naast de masteropleiding Bio-Pharmaceutical Sciences dan ook kunnen doorstromen naar de master Farmacie. In deze master gaan ze dan bijna twee jaar lang als coassistent in een (ziekenhuis)apotheek werken en doen zo praktijkervaring op, net als geneeskundestudenten tijdens hun coschappen.

Positief besluit

‘Een nieuwe masteropleiding Farmacie is een geweldige aanvulling op onze bestaande masteropleiding Bio-Pharmaceutical Sciences’, vindt prof.dr. Piet Hein van der Graaf, wetenschappelijk directeur van het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR). ‘Dit geeft studenten van onze succesvolle bacheloropleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen nog meer keuzemogelijkheden. Het is een bevestiging van de toonaangevende positie die Leiden inneemt in de wereld op het gebied van farmaceutisch onderzoek en onderwijs.’ Ook prof.dr. Henk-Jan Guchelaar (LUMC, afdelingshoofd Klinische Farmacie en Toxicologie) is enthousiast. ‘Ik ben geweldig blij met het positieve besluit. De apothekersopleiding zou niet alleen een aanwinst zijn voor Leiden maar voor heel farmaceutisch Nederland, en speelt op voortreffelijke wijze in op de zich ontwikkelende rol van de apotheker als medebehandelaar.’

Farmaceutisch zorgverleners

Er is steeds meer behoefte aan apothekers die zowel kennis hebben van producten als van patiëntenzorg, en daarmee in feite farmaceutisch zorgverleners zijn. De nieuwe masteropleiding Farmacie komt aan deze behoefte tegemoet. Studenten gaan thematisch onderwijs volgen, geordend rond patiëntgroepen en veelvoorkomende aandoeningen. Ze doen veel kennis op door middel van experience-based learning, onder andere in de vorm van farmaceutische coschappen die focussen op communiceren met patiënten en andere zorgprofessionals. Daarbij werken ze zij aan zij met medische studenten.
 
Na accreditatie is meer informatie over de masteropleiding Farmacie te vinden op de website Masters in Leiden. Wilt u op de hoogte gehouden worden over de opleiding, stuur dan een mail naar masters@leidenuniv.nl.

Zie ook

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.