Universiteit Leiden

nl en

Feest en wetenschap tijdens Leidens Ontzet

Leidens Ontzet, dat is haring, wittebrood, kermis en hutspot. Nieuw dit jaar is de 3 October University. Een leuk initiatief, vindt Rechtendecaan Rick Lawson: ‘Nu is ook op 3 oktober de wetenschap te vinden waar die hoort: in het hart van de stad.’

‘Wetenschap waar die hoort’

De binnenstad van Leiden Ontzet staat op 3 oktober geheel in het teken van de viering van Leidens Ontzet. Een van de feestvierders is Rick Lawson, de decaan van de Rechtenfaculteit. ‘Dat we nu met ons lustrum een 3 October University hebben, is een leuk initiatief. De universiteit en Leidens Ontzet hebben alles met elkaar te maken, dat is duidelijk: de universiteit mag dan op 8 februari geboren zijn, ze is begin oktober verwekt. Het is dus wel heel aardig dat de universiteit nu ook zelf een evenement in het Van der Werfpark organiseert. Zo brengen we onze wetenschap waar die hoort: in het hart van de stad.’

Kachel uit tot 3 oktober

Lawson woont al sinds zijn middelbareschooltijd in Leiden. Hij heeft er gestudeerd en woont en werkt in het hartje van de stad, op steenworp afstand van het Academiegebouw. 3 oktober is in huize Lawson een ijkpunt in het jaar. Vóór die datum blijft de kachel uit; een ijzeren regel die dateert uit de tijd van zijn grootmoeder, die eind 19e eeuw in Leiden geboren werd. Maar ‘Drie October’ (denk die Leidse ‘r’ erbij) is natuurlijk vooral feest.

Drukke dag

Voor Lawson begint de viering zoals voor velen al op 2 oktober, met de taptoe. ‘Het is mooi om al die verenigingen voorbij te zien komen, dan besef je hoe vitaal Leiden is. Vroeger draaide alles om de kermis, maar in de loop van de tijd is het programma eigenlijk steeds verder uitgebreid. Op 3 oktober is het een heel drukke dag: ’s ochtends vroeg reveille bij het stadhuis, naar het Van der Werfpark voor het Koraal, dan haring en wittebrood in de Waag en vervolgens de herdenkingsdienst in de Pieterskerk.’

Programma vol tradities

Na de dienst in de Pieterskerk laat Lawson het officiële programma voor wat het is en gaat hij met vrouw en kinderen naar de Lakenhal. Kijken naar De Pot, de ketel vol hutspot die Cornelis Joppensz. volgens de overleveringen had meegenomen uit het kamp van de Spanjaarden, nadat die op de vlucht waren geslagen voor de Geuzen. Ieder jaar maakt Lawson een foto van zijn kinderen bij de vitrine met die pot. Een traditie waar ze dus letterlijk mee groot zijn geworden.

Lees meer

3 October University

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.