Universiteit Leiden

nl en

Leidse studenten en onderzoeker betrokken bij unieke mozaïekvondst in Israël

In Israël is bij een opgraving van een synagoge bij Horvat Kur een prachtige ingelegde vloer blootgelegd. In de verweerde steentjes van het gevonden mozaïek staat nog duidelijk de naam ‘El’azar’ the lezen. Leidse onderzoeker Jürgen Zangenberg was samen met een groep studenten betrokken bij de opgraving. Mogelijk was El’azar tussen de 4e en 7e eeuw een belangrijke inwoner van het gebied.

Inscripties niet ongebruikelijk

Inscripties met daarin de namen van sponsors van publieke gebouwen waren niet ongebruikelijk in de oude wereld. Deze worden regelmatig gezien in Joodse synagogen, Christelijke kerken en heidense tempels. Maar de combinatie van de naam El’azar met daarbij de namen van diens vader en grootvader werd nog nooit eerder gevonden. Wat deze specifieke vondst bijzonder maakt. 

Van rechts naar links is in het mozaïek 'El'azar' te lezen

 

Steentje voor steentje

Dat is hij ook voor Leidse onderzoeker  Jürgen Zangenberg. Hij heeft als co-directeur van het  Kinneret Regional Project, dat de opgravingen in het gebied coördineert, de vondst van het mozaïek van begin tot eind meegemaakt. “We wisten in 2013 al dat er een mozaïek aanwezig zou zijn”, zegt hij. “We vonden toen al een heel klein deeltje ervan. Maar als het hele mozaïek dan uiteindelijk tevoorschijn komt, steentje voor steentje, letter voor letter, dan is dat erg bijzonder. Een onvergetelijke ervaring, ook voor de studenten die meehielpen.”

Een unieke vondst

De vondst bij Horvat Kur betekent veel voor de historische kennis over een regio die cruciaal is in de oude Joodse en Christelijke geschiedenis. Zangenberg: “We gaan nu nadenken: wat betekent deze vondst? En hoe kunnen we deze interpreteren?” Horvat Kur is gelegen op een paar kilometer afstand van de noordwestelijke oever van het Meer van Galilea en ligt dicht bij de belangrijke oude Christelijke bedevaartsoorden Magdala en Bethsaida. De afgelopen tien jaar zijn in de omgeving meerdere oude synagogen gevonden, de opgraving bij Horvat Kur voegt hier nu deze unieke vondst aan toe. 

De opgraving bij Horvat Kur

Het Israël Museum

Het mozaïek ligt momenteel niet meer bij Horvat Kur, maar is verplaatst naar het  Israël Museum in Jerusalem. In 2017 zal het mozaïek, naast andere vondsten uit Horvat Kur, onderdeel uitmaken van een grote tentoonstelling over synagogekunst in het Israël Museum. 

Het Kinneret Regional Project is een wetenschappelijke samenwerking van de Universiteiten van Bern, Helsinki, Leiden en het Wofford College (Verenigde Staten).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.