Universiteit Leiden

nl en

Vreemde metalen: wanneer kwantumverstrengeling zijn extremen bereikt

Op basis van wiskundige methoden uit de snaartheorie – holografische dualiteit – gaan de hoogleraren Jan Zaanen en Koenraad Schalm de hypothese testen dat vreemde metalen maximaal verstrengelde toestanden zijn van kwantummaterie. Ze ontvangen hiervoor een subsidie van De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM).

Artist impressions van de verbondenheid van de vele deeltjes in kwantumvloeistoffen op het absolute nulpunt van temperatuur. In normale metalen heeft dit een glad uiterlijk ( linker paneel). Het onderzoek van Zaanen en Schalm beoogt dat in mysterieuze vreemde metalen het oppervlak een veel rijkere ” fractal ” geometrie ( rechter paneel) aanneemt.

Eigenaardige fysische eigenschappen

De twee hoogleraren ontvangen het equivalent van vijf postdoc-jaren om hun theoretische onderzoek uit te voeren naar hoog-collectieve vormen van verstrengeling in vreemde metalen. Deze vreemde metalen staan bekend om hun zeer eigenaardige fysische eigenschappen die we niet kunnen verklaren met de gangbare kwantummechanica voor veel-deeltjessystemen.

Snaartheorie

Op basis van wiskundige methoden uit de snaartheorie – holografische dualiteit – gaan de twee Leidse professoren de hypothese testen dat vreemde metalen maximaal verstrengelde toestanden zijn van kwantummaterie – een soort materie dat verschilt van de alledaagse materie die we in het gewone leven ervaren.

Zaanen: ‘Dit onderzoek is het spannendste onderwerp binnen de huidige ultramoderne natuurkunde. We kunnen misschien zelfs een revolutie ontketenen in ons begrip van de wereld zoals Einstein dat begin vorige eeuw deed.’

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie