Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Delta-Institute for Theoretical Physics

Waar gaan de quantummechanica, de relativiteitstheorie en de zwaartekracht elkaar vinden? Wat is het missende stukje? Of is er een compleet nieuwe theorie die alle vormen van materie elegant beschrijft?

Financiering
NWO Zwaartekracht NWO Zwaartekracht
Partners
  • Prof. dr. E.P. (Erik) Verlinde (UvA) (Hoofdaanvrager)
  • Prof. dr. G. (Gerard) ’t Hooft (UU)
  • Prof. dr. ir. H.T.C. (Henk) Stoof (UU)
  • Prof. dr. J. (Jan) de Boer (UvA)

De natuurkunde is verre van af. Vele grote vragen wachten met smart op antwoord. Zo bestaat het overgrote deel van ons heelal uit de tot op heden totaal onbekende 'donkere materie'. Er zijn exotische materialen die bij temperaturen ruim boven het absolute nulpunt totaal geen elektrische weerstand hebben. Een verschijnsel dat zich niet laat verklaren met de huidige natuurkundige theorie├źn. En hoe zou een eventuele quantumcomputer precies moeten gaan werken?

Materie op alle schalen

Natuurkundigen van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, en de Universiteit Leiden slaan in het nieuwe Delta-Intitute for Theoretical Physics de handen ineen. Ze gaan nieuwe vormen van materie onderzoeken. 
Ze onderzoeken materie op zeer uiteenlopende lengteschalen. Van de minuscule afmetingen van de quantumwereld tot aan de langste afstanden in het heelal.

Universele taal

Sleutel tot de oplossing is de wiskunde. Dat is de taal waarin theoretisch natuurkundigen deze fenomenen beschrijven.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.