Universiteit Leiden

nl en

Koninklijke onderscheiding voor scheidend hoogleraar Jan Vandenbroucke

Klinisch epidemioloog Jan Vandenbroucke is bij zijn afscheid op 8 juni benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Vandenbroucke kreeg de onderscheiding vanwege zijn wetenschappelijk werk en voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het vakgebied.

Grondlegger

Vandenbroucke was een van de grondleggers van evidence based medicine en heeft veel bijgedragen aan de klinische epidemiologie zoals we die nu in Nederland kennen. Hij wordt gezien als inspirerend wetenschapper en vernieuwend methodoloog. 'Een rolmodel voor meerdere generaties epidemiologen', aldus de Leidse wethouder Robert Strijk die Vandenbroucke in het Groot Auditorium de bij onderscheiding horende versierselen opspeldde.

Onderzoek

Het onderzoek van de hoogleraar Klinische epidemiologie bevond zich op het grensvlak van wetenschap en maatschappij. Zo onderzocht hij met zijn medewerkers het trombose-risico bij gebruik van de derdegeneratie anticoncipetiepil en de invloed van de farmaceutische industrie op gynaecologen. De van oorsprong Belgische Vandenbroucke studeerde in Leuven en promoveerde in Rotterdam. In 1986 ging hij naar het LUMC is daar gebleven.

STROBE-richtlijnen

Ook op andere manieren was Vandenbroucke buiten het directe onderzoek en onderwijs van grote betekenis. Hij was bijvoorbeeld een van de opstellers van de zogenoemde STROBE-richtlijnen voor observationeel onderzoek. Deze richtlijnen zijn door vrijwel alle internationale medisch-wetenschappelijke tijdschriften aanvaard als standaard waaraan in een artikel vervat onderzoek dient te voldoen. Als opleider zorgde Vandenbroucke voor indrukwekkende  Nachwuchs: elf van zijn promovendi en postdocs zijn hoogleraar, van wie vijf werkzaam als hoofd van een klinische afdeling. Twee kregen een Spinozapremie.

KNAW

Vandenbroucke is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen en sinds 2006 KNAW-hoogleraar.

(8 juni 2015/CH met dank aan het LUMC)

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.