Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstelling Celebrating Curiosity: vier eeuwen universiteitsgeschiedenis

De meest bijzondere afbeeldingen, kledingstukken en andere unieke voorwerpen uit de vier eeuwen tellende geschiedenis van de universiteit zijn nu te zien bij ‘Celebrating Curiosity’. Vier stukken uit deze expositie uitgelicht.

16e / 17e eeuw: Kopergravure van inauguratie

De gravure toont de feestelijke optocht bij de inauguratie van de universiteit op 8 februari 1575. De stoet van onder meer professoren en soldaten liep door het centrum naar de Nieuwe Academie, het inmiddels niet meer bestaande Barbaraklooster aan het Rapenburg. Dit bood de universiteit haar eerste onderkomen. De plaat, die normaalgesproken in het Academisch Historisch Museum te zien is, is gemaakt in of rond het jaar van de inauguratie. Door de gravure heen is het motief van de Leidse sleutels te zien.  

 

18e eeuw: Anatomische tekening met neushoorn door Jan Wandelaar

Deze anatomische illustratie uit 1747 verscheen in ‘Tabulae sceleti et musculorum corporis humani’, het bekendste boek van anatoom Bernhard Siegfried Albinus. Bijzonder is de neushoorn op de achtergrond. Tot de achttiende eeuw waren nog maar een paar neushoorns in Europa geweest. Waarschijnlijk heeft de Indische neushoorn Clara voor deze tekening model gestaan. VOC-kapitein Douwe Mout van der Meer nam haar in 1741 vanuit Azië mee naar Rotterdam. Zeventien jaar lang reisde hij met Clara naar verschillende Europese steden om haar tentoon te stellen, waaronder ook Leiden.  

 

19e eeuw: Maskeradekostuum van Willem, Graaf van Nassau

In de negentiende eeuw werd het lustrum van de universiteit gevierd met een historische optocht. Studenten organiseerden deze maskerade. De eerste maskerade vond plaats op een avond in februari 1825. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde de maskerade zich tot een zomers spektakel met duizenden toeschouwers en peperdure kostuums. Het kostuum van Willem, Graaf van Nassau, stamt uit 1895. Maskeradekostuums uit de twintigste eeuw zijn er nog best veel, maar kostuums uit de negentiende eeuw zijn zeldzaam omdat het textiel zo kwetsbaar is.

 

20e eeuw: Brokstukken van de bel van het Academiegebouw

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Leiden verschillende keren gebombardeerd. Het bombardement van maart 1943 was zo heftig dat door de trillingen de klok van het Academiegebouw uit de toren viel en in stukken brak. De bronzen scherven zijn in het bezit van het Academisch Historisch Museum. Ze staan symbool voor de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Universiteit Leiden.

 

 

Celebrating Curiosity

De 24 studenten van de master Arts & Culture, specialisatie Museums & Collections stelden de tentoonstelling Celebrating Curiosity’ samen voor het vak Museum Matters van docente Nana Leigh. Ze deden dit ter ere van de 440ste verjaardag van de universiteit dit jaar. Het boek ‘ Edele wijze lieve bijzondere’ (2015) over de geschiedenis van de Universiteit Leiden van hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Willem Otterspeer, vormde de inspiratie voor de tentoonstelling. ‘Celebrating Curiosity’ is tot 19 juni 2015 in de hal van de Oude UB op Rapenburg 70 te zien.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.