Universiteit Leiden

nl en

Boek

De zanger van de wrok

In De mislukkingskunstenaar, het eerste deel van zijn Hermans-biografie, schetste Willem Otterspeer het beeld van een schrijver die zijn ambities telkens zo hoog opschroefde dat hij wel moest falen. Deze georkestreerde mislukkingen bleken een inspirerend effect te hebben op zijn creativiteit en schrijverschap.

Auteur
Willem Otterspeer
Datum
15 april 2015
Links
Uitgeverij De Bezige Bij

In dit tweede en laatste deel van de biografie laat Otterspeer zien hoe de rancune zich een weg vreet in het leven van Willem Frederik Hermans. De ene na de andere vriend wordt de deur gewezen, zijn wetenschappelijke carrière lijdt schipbreuk en ook zijn persoonlijke leven brandt op in toenemende eenzaamheid. De verhuizing, begin jaren zeventig, naar zijn geliefde Parijs verergert die eenzaamheid alleen maar. Angst en achterdocht, wrok en wraak vormen de definitieve determinanten van zijn bestaan. 

In De zanger van de wrok komt de levensbeschrijving van een van de belangrijkste figuren uit de naoorlogse Nederlandse literatuur tot een even grootse als ontluisterende conclusie.

Willem Otterspeer (hoogleraar universiteitsgeschiedenis) publiceerde eerder het driedelige  Groepsportret met dame, een studie naar de geschiedenis van de Leidse universiteit, en  Bolland, de veelgeprezen biografie van de hoogleraar G.J.P.J. Bolland, waarvoor hij de Eureka-prijs en de Biografie-prijs ontving. 
Ook bezorgde hij samen met Nop Maas de uitgave van de correspondentie tussen Hermans en Reve,  Verscheur deze brief. Ik vertel veel te veel (2007). In november 2013 verscheen De mislukkingskunstenaar, deel 1 van zijn biografie over Willem Frederik Hermans die de jaren 1921-1952 beslaan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.