'Je moet ondernemend zijn om een sprong te kunnen maken'
Ze zijn net klaar met hun basisopleiding Geneeskunde, de twee Turks-Nederlandse studentes Nejla Bekdur en Asiye Gedik. Ze richtten de studentenvereniging Biruni op, en begonnen aan de opbouw van een flink netwerk. Over hun ervaringen schreven ze het boekje 'Vleugels in de Lucht is durven ondernemen' dat nu uit is.
Treed naar buiten!
Misschien worden ze na hun specialisatie wel echt ondernemer, als ze in een ziekenhuis in een maatschap terechtkomen, zoals in Nederland gebruikelijk, schrijven de jonge vrouwen. Maar ze realiseren zich dat ze tijdens hun studie al ondernemend zijn. En dat ze dat leuk vinden, er veel van opsteken, en dat zij en anderen er ook nog veel aan hebben. Zijzelf krijgen er zelfvertrouwen van. Ze zien dat andere studenten met een migrantenachtergrond zich vaak volledig op hun studie storten en zich verder afzijdig houden. 'Treed naar buiten!', is hun boodschap.
Aanstekelijk boekje
'Vleugels in de Lucht' is een aanstekelijk positief boekje, dat een appel doet op de lezer om zelf ook eens wat meer naar buiten te kijken. En dat is ook precies de bedoeling. Nejla en Asiye, dochters van gastarbeiders, ontmoeten elkaar op de Open Dag van de Universiteit Leiden en het klikt meteen. Als ze dan ook nog allebei in Leiden worden geplaatst, laten ze elkaar niet meer los. Samen zitten ze na de eerste activiteit van de door hen opgerichte studentenvereniging Biruni - het organiseren van een iftar (maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan) - voldaan naar elkaar te kijken: dit is goed gelukt!
Steeds ondernemers betrokken
Van het begin af aan heeft Biruni ondernemers bij de vereniging betrokken. Om van hen te leren, om een netwerk op te bouwen, en stageplaatsen voor studenten te vinden. En het netwerk groeide, ook buiten de kring van Turkse ondernemers. Als de vereniging '400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije' groots viert, komt zelfs de Turkse ambassadeur opdraven. De vereniging krijgt steeds meer uitnodigingen uit allerlei hoeken van de samenleving om een vertegenwoordiging te sturen naar recepties en andere bijeenkomsten, of zelf een praatje te houden. Het leverde hen in 2012 de eerste Leidse Innovatieprijs op.
Waarom?
En waarom doen ze het? 'Iedereen', zo schrijven de twee, 'is bezig om een goed leven op te bouwen en hard te werken om als individu een sprong te maken. Ondernemerschap is onontbeerlijk om dat doel te kunnen bereiken. De wereld staat voor je open op het moment dat je je actief opstelt en laat weten dat je er bent en voor je eigen mening staat.' Die instelling hebben ze meegekregen van hun ouders, gastarbeiders die zelf ook hun ondernemende kant lieten zien door in Nederland te gaan werken.
Niet alleen maar leuk
Niet alles is even leuk. Nadat Nejla en Asiye samen een hele zomer voor hun studie hebben samengewerkt aan een werkstuk, waarover ze ook een presentatie moeten houden, worden ze, zo schrijven ze, hard aangevallen op een spelfout in de powerpointpresentatie. Terwijl andere presentaties ook niet foutloos zijn. Het beoordelingsgesprek later gaat niet over de inhoud van hun werkstuk, maar over hun achtergrond. En hun werk krijgt een lagere waardering. 'En dat is niet de enige negatieve ervaring', zo staat in het boekje. Maar welke die andere ervaringen zijn kom je niet weten want de positief ingestelde dames hebben er kennelijk geen zin in het daar verder over te hebben. Later komen ze de vicerector van de universiteit, Simone Buitendijk, tegen. Zij heeft diversiteit in haar portefeuille en maakt graag kennis met de ondernemende vriendinnen.
Leidse alumni!
Inmiddels zijn Nejla en Asiye uit het bestuur van de studentenvereniging en overgestapt naar het bestuur van Young MÜSİAD, de jongerentak van de Turkse ondernemersvereniging in Den Haag. En daar houdt het boekje op. Je wilt graag weten hoe het verder met ze gaat.
Ze zijn nu Leidse alumni, dus we houden ze in de gaten!
Zie ook
- Vleugels in de Lucht is durven ondernemen bestellen
- Studenten en Turkse ondernemers vieren 400 jaar Nederland-Turkije
- Innovatie Prijs Leidse Ondernemersfonds voor Asiye Gedik en Nejla Bekdur
- Studentenvereniging Biruni (niet exclusief voor Turkse studenten; álle studenten zijn welkom)