Universiteit Leiden

nl en

Duurzame piepschuimvervanger ontwikkelen met mycelium en organische vezels

Leids microbioloog Arthur Ram gaat in samenwerking met Peter Westgeest van Generation of Change VOF piepschuimvervanger produceren uit hernieuwbaar restafval. Hiervoor heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een KIEM premie beschikbaar gesteld.

Mycelium.   Credits

Conventioneel piepschuim wordt gemaakt vanuit fossiele brandstoffen. Door organische vezels aan elkaar te verlijmen met behulp van hechte netwerken van schimmeldraden ontstaat een sterk en lichtgewicht materiaal. Onderzoek is nodig om de optimale combinatie te vinden van vezelbron, schimmelsoort en groeiomstandigheden om het materiaal geschikt te maken voor toepassingen in de verpakkingsindustrie.

 

Over KIEM

KIEM staat voor ‘Kennis – Innovatie Mapping’ en is één van de publiek-private samenwerkingsvormen van het Fonds Nieuwe Chemische Innovaties, het onderdeel van het Topconsortium voor Kennis & Innovatie (TKI) dat is ondergebracht bij NWO. KIEM is voor samenwerkingsprojecten van een midden- of kleinbedrijf met één of meer kennisinstellingen, en voor initiatieven van chemische start-ups. Voor iedere euro inleg van het MKB, legt NWO er vier tegenaan. KIEM-projecten hebben een vaste omvang van 18.750 euro (3.750 euro van MKB; 15.000 van NWO).

Links

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.