Universiteit Leiden

nl en

Dr. Anton Akhmerov en drs. Maartje van den Heuvel gelauwerd bij opening academisch jaar

Theoretisch natuurkundige dr. Anton Akhmerov heeft bij de opening van het academisch jaar de eerste Gratama Wetenschapsprijs van het Leids Universiteits Fonds ontvangen; drs. Maartje van den Heuvel, collectiespecialist Fotografie en Fotografica bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek, kreeg de mr. K.J. Cath-prijs 2012.

Anton Akhmerov

Anton Akhmerov kreeg de Gratama Wetenschapsprijs voor jong talent uitgereikt voor onder meer zijn onderzoek aan functionele toepassingen van grafeen, een eenlaags koolstofmateriaal. Dit vakgebied is zeer competitief en het ontwikkelt zich razendsnel.

Ondanks zijn vrij jonge leeftijd heeft Akhmerov al 30 papers op zijn naam staan. Twaalf daarvan verwerkte hij in zijn proefschrift, meer dan twee keer zo veel als in het gemiddelde bèta-proefschrift. Opvallend is dat vrijwel elk paper een nieuw inzicht bevat.

Volgens de jury, het Wetenschapscomité van het Leids Universiteits Fonds, is Akhmerov een creatief en onafhankelijk denker, en bovendien een excellent netwerker en collega.

Akhmerov promoveerde in 2011 cum laude bij prof.dr. Carlo Beenakker. In datzelfde jaar werd hij Ontdekker van het jaar van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, en werd zijn dissertatie Dirac and Majorana edge states in grapheme and topological superconductors bij de faculteit uitgeroepen tot beste van het jaar.

Alle voorgedragen kandidaten waren van hoge kwaliteit, maar deze kandidaat stak met kop en schouders boven de anderen uit, zo oordeelde de jury.

Akhemerov dankte in zijn reactie zijn vrienden van de Leidse universiteit. ‘Dankzij de prijs kan ik, als ik straks in Harvard werk, de band met hen instandhouden, een voordeel dat niet onderschat moet worden.’

Maartje van den Heuvel

Drs. Maartje van den Heuvel, collectiespecialist Fotografie en Fotografica bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden, kreeg de mr. K.J. Cath-prijs 2012 omdat ze naast haar reguliere parttime aanstelling heel veel gedaan heeft om de universitaire fotocollectie aan een breed publiek te presenteren.

Van den Heuvel zoekt actief samenwerking met Nederlandse musea, foto-instituten en hedendaagse fotografen. Zo weet ze de Universiteit Leiden steeds positief voor het voetlicht te brengen. En juist daarvoor is de mr. K.J. Cath-prijs ingesteld.

  • In het voorjaar van 2010 organiseerde Van den Heuvel de tentoonstelling ‘Fotografie! Een bijzondere collectie van de Universiteit Leiden’ in het Fotomuseum Den Haag en liet zij een schitterend, Engelstalig, bijbehorend fotoboek het licht zien. 
  • In 2011 nam ze, samen met Stedelijk Museum De Lakenhal, het initiatief om een van Nederlands bekendste fotografen, Erwin Olaf, uit te nodigen om het Leids Ontzet 1574 met zijn eigen ‘schilderachtige signatuur’ in beeld te brengen. Dit resulteerde in twee tentoonstellingen en veel landelijke publiciteit. 
  • Ook in 2012 stelde Van den Heuvel een grote tentoonstelling samen. Met ‘Zoet & Zout’ in de Kunsthal in Rotterdam, greep zij opnieuw de kans om foto’s uit de universitaire fotocollectie aan een groot publiek te tonen en de inleiding te schrijven van de begeleidende catalogus.

Van den Heuvel zei in haar dankwoord dat ze werkt in een ‘heuse schatkamer’ met de mooiste fotocollectie van Nederland. Ik ben heel blij en trots met deze erkenning en waardering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.