Universiteit Leiden

nl en

Drie van de vier NWO-TOP subsidies voor Leiden

NWO heeft landelijk vier TOP subsidies toegekend voor wetenschappelijk onderzoek, drie daarvan gingen naar Leiden. In totaal zijn er landelijk 24 voorstellen ingediend. Naast de gehonoreerde subsidie van professor Ad IJzerman, waarover eerder werd gepubliceerd, zijn ook de voorstellen van professor Marc Koper met dr. Ludo Juurlink en professor Geert-Jan Kroes gehonoreerd.

NWO TOP-subsidies zijn bedoeld voor gevestigde (bio-) chemische / chemisch-technologische top-onderzoeksgroepen met een bewezen track record. De subsidies bieden deze groepen de gelegenheid en vrijheid om excellente, uitdagende en innovatieve onderzoekslijnen te versterken en/of uit te breiden.

Aanvragen worden beoordeeld op de volgende vier criteria: 
1. Passendheid binnen CW 
2. Wetenschappelijke kwaliteit 
3. Vernieuwend karakter 
4. Past performance / track record

Voor ieder project wordt een bedrag van € 780.000 toegekend.

Prof.dr. Marc Koper en dr. Ludo Juurlink

Solvent effects in the electrocatalytic reactions of water

Het onderzoek richt zich op het begrijpen van de rol van het oplosmiddel in de elektrokatlytische redoxreacties van water, dat wil zeggen waterstof oxidatie en evolutie, en zuurstof reductie en evolutie. Traditioneel ligt binnen onderzoek de nadruk in de heterogene katalyse op de rol van het katalytische materiaal, terwijl de rol van het oplosmiddel is altijd onderbelicht geweest.

Lees meer

Prof.dr. Geert-Jan Kroes

Towards accurate predictive calculations on reactions of molecules on metal surfaces

Het onderzoek heeft betrekking op vier uitdagingen voor theoretici met als doel het kwantitatief nauwkeurige voorspellingen te maken voor reacties van moleculen op metalen oppervlakken. Het onderzoek is door nieuwsgierigheid gedreven, maar ook van praktisch belang om een meer accurate beschrijving te maken van de algemene heterogeen gekatalyseerde reacties, die een rol spelen in de productie van meer dan 90% van de mens gemaakte chemische stoffen.

Lees meer

Prof.dr. Ad IJzerman

The crystal structure of the adenosine A2A receptor: the follow up

Veel geneesmiddelen werken omdat ze in het lichaam aangrijpen op zogenaamde receptoren. Tot voor kort was onbekend hoe die eruit zien, maar in 2008 helderde de groep van IJzerman samen met collega’s in San Diego de structuur van één ervan op. Dat leverde een zeer veel geciteerde publicatie in Science, en een stortvloed aan nieuwe ideeen en hypothesen op. In dit TOP project worden een paar ervan verder uitgewerkt: hoe maak je receptoren stabieler zodat je ze makkelijker kunt kristalliseren en hoe gebruik je de structuurinformatie voor het ontwerpen van nieuwe geneesmiddelen.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.