Universiteit Leiden

nl en

Informaticabachelor: half in Beijing en half in Leiden

De Universiteit Leiden en het Beijing Institute of Technology gaan samenwerken in informaticaonderwijs en –onderzoek. Een van de eerste resultaten wordt een gezamenlijke vierjarige bacheloropleiding. Op dinsdag 26 oktober ondertekenden drs. Willem te Beest, vice-president van het College van Bestuur, en professor Shukang Yang, vice-president van het Beijing Institute of Technology, een Memorandum of Understanding.

Double degree

De komende periode wordt specifiekere invulling gegeven aan de samenwerking. In het bijzonder werken de partners aan een vierjarige bacheloropleiding Informatica waarbij een student twee jaar in Beijing verblijft en twee jaar in Leiden. De studenten die de opleiding afronden krijgen een diploma van zowel de Leidse universiteit als het Chinese instituut (double degree). Dit past in de plannen van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) om naast de Nederlandstalige bachelor Informatica ook een Engelstalige bachelor Computer Science te starten.

Ook masteropleidingen in zicht

Naast de samenwerking op bachelorgebied zijn er ook plannen voor samenwerking op masterniveau met de drie Leidse masteropleidingen Computer Science, ICT in Business en Mediatechnologie, en met de graduate school voor promovendi.

"Nederlandse studenten zijn creatiever"

Beide universiteiten stimuleren hun studenten om een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Aan de Universiteit Leiden studeert al een behoorlijk aantal Chinezen en steeds meer Nederlandse studenten vinden hun weg naar Beijing, waar ze een positieve indruk maken. "Ze zijn creatiever dan de Chinese studenten!", aldus Shukang Yang.

Uitwisseling en samenwerking

Leiden en Beijing willen de mogelijkheden verkennen van:

  • uitwisseling van studenten en staf (zowel onderwijs- als onderzoeksmedewerkers)
  • samenwerking op het gebied van onderzoek
  • organiseren van academische en wetenschappelijke activiteiten, waaronder congressen, cursussen en lezingen
  • uitwisselen en delen van academische middelen en publicaties

LIACS internationaal zeer actief

Deze overeenkomst sluit aan bij de plannen van de Universiteit Leiden om nog internationaler te worden. Het LIACS is al zeer actief op het internationale onderwijsvlak; recent zijn ook soortgelijke samenwerkingsverbanden met de Universiteit van Porto en met de Universiteit van Siena tot stand gekomen.

Beste informaticastudie

De bachelor informatica in Leiden is door studenten al drie jaar op rij als beste informaticaopleiding in Nederland beoordeeld. Het is daarnaast de op-een-na hoogst beoordeelde bacheloropleiding in Nederland, na communicatiewetenschap in Twente.

De Leidse bacheloropleiding Informatica heeft ook bijzondere keuzemogelijkheden: samen met de Erasmus Universiteit wordt de track Informatica en Economie op de Campus Den Haag aangeboden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.