Universiteit Leiden

nl en

Catherijne Knibbe benoemd tot hoogleraar Grondslagen van de individuele farmacotherapie

Dr. Catherijne Knibbe is bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen benoemd tot hoogleraar Grondslagen van de individuele farmacotherapie.

Knibbe is werkzaam als staflid bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht, in de functie van ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog. 

Knibbe richt zich in haar leeropdracht op het ontwikkelen van doseeradviezen van medicatie voor speciale patiëntengroepen. Te denken valt aan kritisch zieke patiënten, patiënten met ernstig overgewicht en kinderen. Om deze doseeradviezen goed te onderbouwen wordt gebruik gemaakt van geavanceerde statistische modelleringtechnieken.

De bijzondere leerstoel, ingesteld door het St. Antonius Ziekenhuis is gevestigd bij het Leiden-Amsterdam Center for Drug Research (LACDR). Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de afdelingen Anesthesiologie/Intensive care en Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis alsmede met de afdeling Kinderintensive care van het Erasmus MC/Sophia in Rotterdam.

Knibbe promoveerde in 2002 in Leiden bij prof.dr. Meindert Danhof op een proefschrift over de optimale dosering van propofol bij kritisch zieke patiënten en zeer jonge kinderen. In 2006 kreeg ze een Veni-subsidie toegekend van NWO om een breder onderzoek op te zetten naar de optimale dosering van geneesmiddelen bij kinderen met behulp van de statistische methode populatie PK/PD-modelleren. Vier van de 6 promovendi die Knibbe begeleidt worden betaald door het Topinstituut Pharma. Dit is een samenwerkingsverband van 28 academische instellingen en 45 (bio)farmaceutische bedrijven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.