Universiteit Leiden

nl en

Nieuw in Leiden: Informatica en economie

De Leidse opleiding Informatica werd in de onderwijsenquête van het blad Elsevier afgelopen jaar door studenten tot beste universitaire Informatica-opleiding van Nederland gekozen. En de Rotterdamse Economie-opleiding tot beste opleiding Economie. De Universiteit Leiden biedt nu een combinatie gebaseerd op beide opleidingen aan: Informatica en economie.

Erasmus School of Economics

Het bedrijfsleven kan niet meer zonder informatica.

Informatica en economie is onderdeel van de bacheloropleiding Informatica van de Universiteit Leiden. De informaticavakken staan in Leiden op het programma, voor de economievakken (twee dagen per week) schuiven de studenten aan bij de colleges economie van de Erasmus School of Economics van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

Ze bouwen zo gedegen kennis op van zowel de informatica als de (bedrijfs)economie, en leren hoe ze complexe bedrijfsproblemen kunnen oplossen met behulp van informatica. 

Nauw verweven

Informatiesystemen en economie zijn nauw met elkaar verweven. Veel economische gegevens komen uit informatiesystemen. Deze systemen beheersen de informatie- en bedrijfsprocessen in vele bedrijven. Het gebruik van informatica verhoogt de snelheid en verlaagt de kosten, maar kan ook beperkingen opleveren. 

Alle economische domeinen

Veel informatiestromen, neem die van bedrijven naar de belastingdienst, vinden tegenwoordig elektronisch plaats. Dit schept enorme mogelijkheden voor manipulatie en analyse van de gegevens. Daardoor is er op bijna alle economische domeinen behoefte aan meer geavanceerde, intelligente systemen, bijvoorbeeld in het risicomanagement, de marketing en de logistiek. 

Enthousiast

Prof.dr. Joost Kok, hoogleraar Fundamentele informatica bij Leiden Institute for Advanced Computer Science, is enthousiast over het nieuwe aanbod bij Informatica en heeft zich ervoor ingezet. ‘Er is zo’ n sterke samenhang tussen informatica en economie dat ik het een enorme verrijking vind dat we deze richting kunnen aanbieden. En het is natuurlijk heel mooi dat zowel Informatica in Leiden als Economie in Rotterdam door de studenten tot beste opleiding van Nederland zijn gekozen. The best of both worlds is in dit geval geen reclamepraatje, het is bewijsbaar zo. En je houdt je opties open: je kunt daarna direct verder met twee masteropleidingen in Leiden maar ook met twee masteropleidingen in Rotterdam.’ 

Prof.dr. Joost Kok: ‘The best of both worlds is in dit geval geen reclamepraatje, het is bewijsbaar zo.’

60/40

Informatica en economie bestaat voor ongeveer 60% uit informaticavakken met onder meer programmeren, databases, computersystemen & telematica en software engineering. De economievakken zijn: marketing & organisatie, accounting, finance, micro-economie en macro-economie. Naast de colleges en de practica werken studenten samen aan projectopdrachten.

Aansluitende masteropleidingen

In het derde studiejaar kiezen de studenten een specialisatie. In alle specialisaties blijven zowel informatica als economie een grote rol spelen, wel kan de nadruk meer op het een of ander komen te liggen.  Het diploma van de bacheloropleiding Informatica, richting Informatica & Economie geeft drempelloos toegang tot vier masteropleidingen: 

  • MSc Economics & Business van de Erasmus School of Economics 
  • MSc Economics & Informatics van de Erasmus School of Economics 
  • MSc ICT in Business van de Universiteit Leiden 
  • MSc Computer Science van de Universiteit Leiden 

Goede arbeidsmarkt

Er bestaat een grote en blijvende behoefte aan academisch geschoolde krachten die de informatie- en communicatietechnologie innovatief kunnen toepassen. Ook staat het bedrijfsleven te springen om specialisten die niet alleen deskundig zijn 
op het terrein van de informatica, maar ook weten hoe de bedrijfsprocessen 
in elkaar zitten, hoe bedrijven georganiseerd zijn en hoe bedrijven 
hun ICT organiseren. 

Link
Informatica en economie
  
(21 april 2009/CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.