Universiteit Leiden

nl en

Teun van Gelder

Hoogleraar Klinische Farmacologie

Naam
Prof.dr. T. van Gelder
Telefoon
+31 71 526 2790
E-mail
t.van_gelder1@lumc.nl

Sinds 1 december 2019 is Teun van Gelder aangesteld in het LUMC, als hoogleraar in het vakgebied Klinische Farmacologie, in het bijzonder Geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling. Hij is tevens bestuurslid van de Stichting Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum. In 2020 ontving hij de Poulsson Award van de Norwegian Society for Pharmacology & Toxicology, en in 2022 de Charles E Pippenger Award from IATDMCT.

Meer informatie over Teun van Gelder

Sinds 1 december 2019 is Teun van Gelder aangesteld in het LUMC, als hoogleraar in het vakgebied Klinische Farmacologie, in het bijzonder Geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling. Hij is tevens bestuurslid van de Stichting Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum.  In 2020 ontving hij de Poulsson Award van de Norwegian Society for Pharmacology & Toxicology, en in 2022 de Charles E Pippenger Award from IATDMCT. 

Academic Pharma

De benoeming van Teun van Gelder valt binnen het kader van de stimuleringsgelden van de Leidse Universiteit voor Translational Drug Discovery & Development. 

“Academic Pharma” zal fungeren als een stimulans voor hoogstaand en innovatief biomedisch onderzoek,  als basis voor nieuwe (aangrijpingspunten voor) geneesmiddelen. De focus zal in eerste instantie gericht zijn op geneesmiddelen die voor het bedrijfsleven minder interessant zijn, vanwege een zeldzame ziekte (met kleine doelgroep) of een verlopen patent. Het nationale ZonMW programma Future Affordable and Sustainable Therapies (FAST) sluit goed aan bij dit Leidse initiatief.

Wetenschappelijke carrière

Teun van Gelder is een internist-klinisch farmacoloog. Hij is opgeleid in de interne geneeskunde en nefrologie aan het Erasmus Medisch Centrum en rondde zijn proefschrift af in 1996 over het gebruik van anti-interleukine-2-receptor monoklonale antilichamen bij solide orgaantransplantatie. Als postdoctoraal onderzoeker werkte hij in het Laboratorium voor Transplantatie-immunologie van Dr. Randall E. Morris aan de Stanford Universiteit (1998-2000).

Tussen 2000 en 2019 werkte hij op de afdelingen Ziekenhuisapotheek en Interne Geneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam. In 2010 werd hij aan het Erasmus MC benoemd tot hoogleraar Klinische Farmacologie. Zijn onderzoek richtte zich op klinische farmacologie en therapeutische geneesmiddelbewaking, zowel binnen het veld van solide orgaantransplantatie als daarbuiten (oncologie, psychiatrie, dermatologie).

In december 2019 aanvaardde Teun van Gelder een nieuwe positie bij het LUMC, waar hij werd benoemd tot hoogleraar Drug Discovery & Development. Het LUMC, het Leiden Institute of Chemistry, het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR), het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Leiden Bio Science Park (LBSP) hebben samen de expertise en faciliteiten voor het ontwerpen, ontwikkelen en testen van nieuwe innovatieve geneesmiddelen. Deze omgeving is uniek in Nederland en biedt een uitstekende basis voor medicijnontdekking en medicijnontwikkeling.

Hoogleraar Klinische Farmacologie

 • Faculteit Geneeskunde
 • Divisie 4
 • Klinische Farmacie en Toxicologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

 • Aurinia Pharma Consultant
 • Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) Commissie-lid (rol: klinisch farmacoloog)
 • CSL Behring Consultant
 • European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics (EACPT) Member of EACPT Council
 • Nederlandse Internisten Vereniging Lid Sectie Klinische Farmacologie
 • Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie & Biofarmacie Lid certificeringscommissie
 • Roche Diagnostics Consultant
 • Stichting Nationaal Farmaceutisch Kennis-, Opleiding- en Ontwikkel-Centrum Lid Bestuur (penningmeester)
 • Stichting P-scribe (e-learning platform voor farmacotherapie onderwijs) Lid Bestuur (penningmeester)
 • Thermo Fisher Scientific Consultant
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.