Universiteit Leiden

nl en

Teun van Gelder

Hoogleraar Klinische Farmacologie

Naam
Prof.dr. T. van Gelder
Telefoon
+31 71 526 2790
E-mail
t.van_gelder1@lumc.nl

Professor Teun van Gelder is internist – klinisch farmacoloog en sinds 1 december 2019 werkzaam in het LUMC, met een voltijdse aanstelling bij de afdeling Klinische Farmacie & Toxicologie. Per diezelfde datum is hij ook benoemd tot hoogleraar in het vakgebied Klinische Farmacologie, in het bijzonder Geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling.

Meer informatie over Teun van Gelder

Academic Pharma

De benoeming van Teun van Gelder valt binnen het kader van de stimuleringsgelden van de Leidse Universiteit voor Translational Drug Discovery & Development.  “Academic Pharma” zal fungeren als een stimulans voor hoogstaand en innovatief biomedisch onderzoek,  als basis voor nieuwe (aangrijpingspunten voor) geneesmiddelen. De focus zal in eerste instantie gericht zijn op geneesmiddelen die voor het bedrijfsleven minder interessant zijn, vanwege een zeldzame ziekte (met kleine doelgroep) of een verlopen patent. Het nationale ZonMW programma Future Affordable and Sustainable Therapies (FAST) sluit goed aan bij dit Leidse initiatief.

Wetenschappelijke carrière

Teun van Gelder (1962) studeerde Geneeskunde in Rotterdam, en volgde in het Erasmus MC (destijds Dijkzigt Ziekenhuis) zijn opleiding tot internist. Vervolgens specialiseerde hij zich in het aandachtsgebied nefrologie. In 1996 promoveerde hij op een onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van een monoclonaal antilichaam gericht tegen de interleukine-2 receptor, als preventie van afstoting na nier- en harttransplantatie. In 1998 en 1999 werkte hij gedurende 18 maanden in het Transplantation Immunology laboratorium van Randall E Morris, aan de Stanford University (USA). Na terugkeer in Nederland werd ook het aandachtsgebied klinische farmacologie afgerond (Nijmegen). Tussen 2000 en 2019 werkte Teun als internist-nefroloog (in het niertransplantatie-programma) en als internist-klinisch farmacoloog (bij de apotheek). Het onderzoek was sterk gericht op het ontwikkelen van gepersonaliseerde behandelingen, middels de inzet van therapeutic drug monitoring en farmacogenetica. Naast immunosuppressie waren oncolytica en antibiotica speerpunten binnen dat onderzoek. In 2010 werd Teun benoemd tot hoogleraar Klinische Farmacologie aan het Erasmus MC. Per 1 december 2019 maakte hij de overstap naar het LUMC, waar hij (op diezelfde datum) benoemd werd tot hoogleraar in het vakgebied Klinische Farmacologie, in het bijzonder Geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling. Zijn oratie in Leiden zal op 5 februari 2021 zijn.

Hoogleraar Klinische Farmacologie

 • Faculteit Geneeskunde
 • Divisie 4
 • Klinische Farmacie en Toxicologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

 • Aurinia Pharma Consultant
 • Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) Commissie-lid (rol: klinisch farmacoloog)
 • CSL Behring Consultant
 • European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics (EACPT) Member of EACPT Council
 • Nederlandse Internisten Vereniging Lid Sectie Klinische Farmacologie
 • Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie & Biofarmacie Lid certificeringscommissie
 • Roche Diagnostics Consultant
 • Stichting Nationaal Farmaceutisch Kennis-, Opleiding- en Ontwikkel-Centrum Lid Bestuur (penningmeester)
 • Stichting P-scribe (e-learning platform voor farmacotherapie onderwijs) Lid Bestuur (penningmeester)
 • Thermo Fisher Scientific Consultant
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.