Universiteit Leiden

nl en

Piet Postmus

Hoogleraar Longziekten

Naam
Prof.dr. P.E. Postmus
E-mail
p.e.postmus@lumc.nl
ORCID iD
null

Piet Postmus is hoogleraar longziekten en hoofd van de afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. Awards: 2015 Heine H. Hansen award van ESMO en IASLC 2013 Joseph Cullen prevention /early detection award (IASLC)

Meer informatie over Piet Postmus

Longziekten

De leerstoel longziekten is gekoppeld aan afdelingshoofd met daarbij als specifieke opdracht de koers van de afdeling longziekten af te stemmen op de strategie van het LUMC zoals verwoord in “Grensverleggend beter worden. Strategie LUMC 2018-2013”.
Binnen de afdeling is gekozen voor deze thema’s:

  • Oncologie (longkanker is één van de belangrijkste oorzaken van overlijden door kanker)
  • Regeneratieve geneeskunde (zowel verlies van longweefsel door ernstig emfyseem, als verstoorde ontstekingsreacties met fibrosering)
  • Toepassen van e-health bij de behandeling van ziektebeelden in deze categorieën

Wetenschappelijke carrière

Tijdens mijn opleiding (‘77-’82) tot longarts ben ik gestart met klinisch wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden van longkanker. Op 13-11-1985 promoveerde ik op het proefschrift “New approaches in small cell lung cancer”.

Na het opbouwen van het longkankerprogramma van het UMCG  en het starten van het Nederlandse longtransplantatieprogramma, ben ik vertrokken naar Amsterdam waar ik vanaf 1-3-1992 tot mijn vertrek op 30-04-2014 heb gewerkt als hoogleraar-afdelingshoofd. Oratie “…dat lossen we samen wel op” (1995).
In deze periode heb ik bijgedragen aan klinisch wetenschappelijk onderzoek met als belangrijkste thema’s longkanker, endoscopie, pneumothorax, pulmonale circulatie. Veel van dit onderzoek is opgenomen in diverse proefschriften.
Na mijn emeritaat werd ik uitgenodigd door de University of Liverpool om te proberen de zorg en het klinisch onderzoek van longkanker patiënten in de regio Liverpool (UK) te verbeteren. In een periode van 2,5 jaar heb ik daar met wisselend succes aan kunnen bijdragen. 
Vanaf 1-10-2017 werk ik in het LUMC met de boven omschreven opdracht.  In mijn oratie “Grensverleggend maatwerk” ga ik in op de plannen voor de komende jaren. 

Hoogleraar Longziekten

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Longziekten

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.