Universiteit Leiden

nl en

Michiel van de Sande

Hoogleraar Orthopedie

Naam
Prof.dr. M.A.J. van de Sande
Telefoon
+31 71 526 3606
E-mail
m.a.j.van_de_sande@lumc.nl

Michiel van de Sande is hoogleraar orthopedische oncologie, in het bijzonder kinderorthopedische oncologie op de afdeling orthopedie in het LUMC en werkt als oncologisch kinderorthopeed in het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Hij is Penningmeester van de Werkgroep kinderorthopedie en de werkgroep bot en weke delen tumoren van de Nederlandse Orthopedische Vereniging. Hij is Voorzitter van de Werkgoep Bottumoren en infectie van de EPOS en bestuurslid van de Dutch Sarcoma Group en de EuroEwing Consortium Executive Group. Zijn chirurgische specialiteit richt zich op de behandeling van pediatrische, AYA- en volwassen patiënten met bot- en weke delen sarcomen en orthopedie bij kinderen (oncologie en ledemaatreconstructie). Deze combinatie biedt de mogelijkheid om de reconstructietechnieken van de ledematen uit de orthopedische oncologie toe te passen in de kinderorthopedie: b.v. omkeerplastiek volgens van Nes voor congenitale PFFD, vrije Fibula-transplantatie voor reconstructie van de bovenste en onderste ledematen voor aangeboren / traumatische misvorming van de ledematen, en (gewrichts)reconstructie bij kinderen met groeiende intramedullaire pennen en tumorprothesen.

Meer informatie over Michiel van de Sande

Michiel van de Sande is hoogleraar orthopedische oncologie, in het bijzonder kinderorthopedische oncologie op de afdeling orthopedie in het LUMC en werkt als oncologisch kinderorthopeed in het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. 
Hij is Penningmeester van de Werkgroep kinderorthopedie en de werkgroep bot en weke delen tumoren van de Nederlandse Orthopedische Vereniging. 
Hij is Voorzitter van de Werkgoep Bottumoren en infectie van de EPOS en bestuurslid van de Dutch Sarcoma Group en de EuroEwing Consortium Executive Group.

Zijn chirurgische specialiteit richt zich op de behandeling van pediatrische, AYA- en volwassen patiënten met bot- en weke delen sarcomen en orthopedie bij kinderen (oncologie en ledemaatreconstructie).
Deze combinatie biedt de mogelijkheid om de reconstructietechnieken van de ledematen uit de orthopedische oncologie toe te passen in de kinderorthopedie: b.v. omkeerplastiek volgens van Nes voor congenitale PFFD, vrije Fibula-transplantatie voor reconstructie van de bovenste en onderste ledematen voor aangeboren / traumatische misvorming van de ledematen, en (gewrichts)reconstructie bij kinderen met groeiende intramedullaire pennen en tumorprothesen.

Oncologische orthodepie

Binnen de LUMC onderzoekslijn oncologie zijn de focust het onderzoek naar de oncologische orthopedie zich op (inter)nationale samenwerking; zoals multicenter studies naar reuscel celtumoren van het gewricht en bot, weke delen sarcomen, chondrosarcomen, adamantinoom, osteo- en ewing sarcomen.

Michiel van de Sande heeft meer dan 100 ‘peer-reviewed’ artikelen en boekhoofdstukken gepubliceerd; Zijn onderzoek wordt gefinancierd door verschillende wetenschappelijke beurzen; b.v. het KWF, Alpe-D'huZes, Bontius Stichting en Team Westland.

Wetenschappelijke carrière

Michiel van de Sande heeft zijn opleiding Geneeskunde gedaan aan de Universiteit van Utrecht en zijn opleiding tot orthopedisch chirurg en zijn promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit van Leiden. De titel van zijn proefschrift (2008) luidt ‘Rotator Cuff Degeneration in the Reumatoid Shoulder’. Vervolgens specialiseerde van de Sande zich verder in de oncologische Orthopedie bij het LUMC  in Leiden en het Nuffield Medical Center in Oxford. Hij is in mei 2020 benoemd tot hoogleraar Orthopedie van het Leids Universiteit Medisch Centrum.

Hoogleraar Orthopedie

  • Faculteit Geneeskunde
  • LUMC - Medische Faculteit Leiden
  • Divisie 1
  • Orthopedie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

  • EPOS bone tumor study group / EuroEwing Consortium Chair / Boardmember and organisor of webbin
  • Dutch Sarcoma Group Bestuurslid, bestuursactiviteit voor de stichting DSG
  • WeBOT NOV Bestuurslid, bestuursactiviteit voor de stichting WeBOT van de NOV
  • Advisoiy Board Member voor Daichii Sanlcyo, Diciphera, LiveMAxLabs Providing Medical background and Reserach advise for clinical trials concerning anti-CSFl in TG
  • Advisory Board Member voor Daichii Sankyo, Diciphera, LiveMAxLabs Providing Medical background and Reserach advise for clinical trials concerning anti-CSF1 in TGCT Pa
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.