Universiteit Leiden

nl en

Anne Stiggelbout

Hoogleraar Medische Besliskunde, de rol van patiëntpreferenties

Naam
Prof.dr.ir. A.M. Stiggelbout
Telefoon
+31 71 526 4575
E-mail
a.m.stiggelbout@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-6293-4509

Prof. Anne M. Stiggelbout is hoogleraar Medische Besliskunde bij de Afdeling Biomedical Data Sciences van het LUMC. Zij is trekker van het profileringsgebied Innovation in Health Strategy and Quality of Care, lid van de Vaste Commissie voor Wetenschapsbeoefening en lid van de LUMC Value-Based Health Care Roadmap groep. Zij was voorzitter van de internationale Society for Medical Decision Making van 2011-2012.  Ook verkreeg ze een VIDI-beurs van NWO voor onderzoek naar de waardering van gezondheid.

Meer informatie over Anne Stiggelbout

Prof. Anne M. Stiggelbout is hoogleraar Medische Besliskunde bij de Afdeling Biomedical Data Sciences van het LUMC. Zij is trekker van het profileringsgebied Innovation in Health Strategy and Quality of Care, lid van de Vaste Commissie voor Wetenschapsbeoefening en lid van de LUMC Value-Based Health Care Roadmap groep.
Zij was voorzitter van de internationale Society for Medical Decision Making van 2011-2012.  Ook verkreeg ze een VIDI-beurs van NWO voor onderzoek naar de waardering van gezondheid.

Shared decision making

Het onderzoek en onderwijs van professor Stiggelbout hebben betrekking op gedeelde besluitvorming (Shared Decision Making) en risico-communicatie, op value-based health care (waardegedreven zorg) en op clinimetrie en psychometrie. Ze heeft vele subsidies ontvangen van onder andere KWF Kankerbestrijding, ZonMw en NWO voor onderzoek naar zowel het meten van voorkeuren, de versterking van de rol van de patiënt in de besluitvorming, gedeelde besluitvorming en risicocommunicatie, normatieve aspecten van de besluitvorming, als naar kwaliteit van leven, clinimetrie en psychometrie. 
Haar onderzoek sluit aan bij de thema’s Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling en Personalized Medicine van de Nationale Wetenschaps Agenda (NWA).
Ze heeft met de implementatie van gedeelde besluitvorming impact op de kwaliteit van zorg, zowel lokaal, regionaal als nationaal. Met haar groep heeft ze hiertoe zowel e-learnings als trainingen ontwikkeld voor professionals.

Wetenschappelijke carrière

Anne Stiggelbout studeerde af aan de Universiteit van Wageningen in 1987, waarna ze 15 maanden aan het WHO Kankerinstituut IARC in Lyon werkte, als trainee in kankerepidemiologie. Hierna was ze een periode als research fellow in epidemiologie aan het Nederlands Kanker Instituut verbonden. Ze vertrok in 1991 naar de Universiteit Leiden voor promotieonderzoek. In 1995 promoveerde ze aan het LUMC ('Trade-offs between quality and length of life. Methodological aspects of outcome valuation in cancer patients'), waarna ze lid van de wetenschappelijke staf van de Medische Besliskunde werd. In 2000 werd ze Universitair Hoofddocent, in 2007 Hoogleraar. Haar oratie in 2008 was getiteld: 'Kiezen of delen? Patiënten, percepties en preferenties'.
In 2012 werd ze gevraagd voor de Faculty van de NFU Executive Master Kwaliteit en Veiligheid in de Patientenzorg, waarvoor zij de module Patiëntgerichte Zorg ontwikkelde. Zij was ook lid van de Opleidingcommissie (2014-2017) en examinator.

Prijzen een eervolle benoemingen

Anne Stiggelbout ontving the Eugene Saenger Distinguished Service Award van de Society for Medical Decision making, in 2015. In hetzelfde jaar kreeg zij de Vitaal Bokaal 2015, als ambassadeur van het LUMC-vrouwennetwerk.
Professor Stiggelbout heeft zitting (genomen) in vele wetenschappelijke adviesraden in Nederland, waaronder die van ZonMw en KWF Kankerbestrijding. Ze was lid van de Commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad van 2013-2017.

Hoogleraar Medische Besliskunde, de rol van patiëntpreferenties

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Biomedical Data Sciences

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer J10-S

Contact

Publicaties

  • Jeroen Bosch ziekenhuis lid Raad van Toezicht
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.